Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

SF filmar ”Geim”-trilogin

Anders de la Mottes trilogi om den ständigt uppkopplade antihjälten HP som dras in i ett mystiskt spel ska bli film. Med skräckblandad förtjusning ser författaren fram emot att se sina figurer på vita duken.

– Jag hoppas att läsarna kommer tycka det blir bra, säger han till TT Spektra.

”Geim”-trilogin har av fans jämförts med sidvändarfrenesin hos Stieg Larsson och liksom ”Millennium” är dess öde nu att bli film. SF Film har förvärvat rättigheterna och ska producera tillsammans med Bob Film. Utvecklingsarbetet med fokus på manus och att hitta rätt regissör har inletts. Enligt drömtidplanen är tanken att börja spela in under 2014.

– Det är en omfattande process. Det handlar om tre böcker som har var sin story men det är också en övergripande historia som vi ska berätta, säger Charlotta Denward, produktionschef på SF.

Blir det tre filmer?

– Det blir åtminstone en film men det är inte säkert än hur vi ska göra. Det finns så många sätt att jobba i dag, det kan till exempel bli en tv-serie av resten.

Anders de la Motte är glad och förväntansfull över filmplanerna. Samtidigt är han medveten om att det kan bli förändringar i hans historia om HP och hans syster Rebecka, som möter en högteknologisk värld fylld av oväntade vändningar, paranoia och dolda budskap.

– Det är så klart lite kluvet men jag har haft en bra diskussion med SF och hoppas att jag kan få kika lite på de olika manusutkasten. Men jag inser ju att det blir en annan produkt, säger Anders de la Motte.

Charlotta Denward drogs till berättelsen direkt när hon läste den och tänker sig att filmatiseringen ska vara rapp och rolig med ett modernt filmspråk.

– Jag är oerhört glad över att vi ska göra detta. Det här är en typ av kriminalthriller som vi inte har sett förut i Sverige, den är mer som den norska ”Huvudjägarna” än det vi är vana att se. Böckerna har mycket action och det här syskonparet är karaktärer som man verkligen gillar.

Vad blir det för budget?

– Vi får se var manuset hamnar men det blir något dyrare än en svensk normalproduktion. Jag tror det finns bra potential att hitta finansiering även utomlands. Swedish crime är fortfarande stort och vi kommer med något nytt, precis som ”Millennium” gjorde en gång i tiden, säger Charlotta Denward.

”Geim”-trilogin

”Geim” gavs ut 2010 och utsågs till årets bästa debut av Svenska Deckarakademin.

Handling i korthet: Den rätt oansvarige HP kommer över en mobiltelefon som blir en väg in i ett slags alternativt ”reality”-spel mitt i den vanliga världen. Snart är han redo att ta stora risker för att få fortsätta spela. Rebecka är livvakt på Säpo och HP:s totala motsats. Men deras världar möts i och med spelet. Men vad är egentligen verklighet och vad är spelet?

2011 kom uppföljaren ”Buzz” och hösten 2012 den avslutande delen ”Bubble”.

Den första boken sålde över 100 000 exemplar. Trilogin är såld till 27 språk och ska nu bli film i SF:s regi.

Anders de la Motte skriver nu på en ny thriller som kommer ut på Forum 2014.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.