Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-16 09:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/shailene-woodley-big-little-lies-utforskar-det-kvinnliga-psyket-pa-ett-nytt-satt/

Film

Shailene Woodley: ”Big little lies” utforskar det kvinnliga psyket på ett nytt sätt

Shailene Woodley Foto: David Fisher/TT

Alfamammor, mörka lögner, putsade fasader. Succéserien ”Big little lies” är tillbaka med en andra säsong där Meryl Streep toppar den stjärnspäckade ensemblen medan Shailene Woodley fortsätter vara outsidern bland de snuskigt rika. 

Sällan har en fest varit så ödesmättad. I sista avsnittet av hyllade tv-serien ”Big little lies” rämnade fasaderna i den lilla välbärgade kaliforniska kuststaden när mammorna strålade samman bland tända lyktor, lömska lögner och starka drinkar. Frågorna, som låtit tittarna sväva i ovisshet sedan starten, fick sina svar. Mordmysteriet var löst, hämnden helande. 

– Vi tänkte inte alls fortsätta, för det var ett definitivt slut, Men runtom i världen var efterfrågan så extrem, folk bönföll. Så det var folkets makt som fick ”Big little lies” tillbaka, säger Shailene Woodley. 

Det var under den ödesdrigra festen som Woodleys rollfigur – med skräck i ögonen och Audrey Hepburn-ekipering – insåg vem Perry Wright (Alexander Skarsgårds prisade rollfigur) egentligen var. Den ensamstående arbetarmamman, katten bland hermelinerna, som svårt traumatiserats av en våldtäkt flera år tidigare, var nyinflyttad i kuststaden Monterey. Snabbt blev hon involverad med de rika och rivalitetsbenägna mammorna. 

– Jane är avvikaren. Ensamhet och utanförskap ligger i hennes natur. Men dessa glamorösa kvinnor ändrade inte hennes identitet, säger Woodley. 

Vi sitter på ett hotellrum i Soho, i kvarteret där Griffin Dunne dräller runt i Martin Scorseses ”After hours”. Med elegant uppsatt hår och brun kavaj är Woodley för dagen mer lik Audrey Hepburn än den arbetartjej hon spelar i ”Big little lies”. Hon ger ett världsvant intryck – säker, verbal och med mogen pondus. Efter 20 år i filmbranschen har hon också erfarenheten. Rollen i ”Big little lies” är hennes mest betydande sedan karriärskulmen som George Clooneys dotter i Alexander Paynes Oscarsbelönade ”The descendants” (2011) som gav henne en Golden Globe-nominering. 

George Clooney och Shailene Woodley i ”The descendants”. Foto: Rights Managed

– Att ”Big little lies” blev en snabb sensation var verkligen förvånande. Jag växte upp med tv-program. Det var väldigt annorlunda då för man var tvungen att vänta. Det fanns en långsam spänning när något blev ett kulturellt fenomen. 

Nu när andra säsongen börjar fortsätter spänningarna och lögnerna i det idylliska samhället – medan vänskap, föräldraskap och äktenskap stresstestas på nytt. Regissören Andrea Arnold (”Fish tank”) tar över rodret från Jean-Marc Vallée (”Dallas buyers club”). Och kvinnorna, spelade av Woodley, Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Laura Dern och Zoë Kravitz, fortsätter stå i centrum. En del av framgångarna anses ha att göra med tajmningen.  

– Jag tror inte att tv-serien blev en succé tack vare metoo. En kosmisk tajmning, kanske. Ärligt talat tror jag bara att vi alla var redo att tala om det på ett nytt sätt.

 

Den kvinnliga ensemblen på förhandsvisning av ”Little big lies 2” i New York: (från vänster) Reese Witherspoon, from left, Zoe Kravitz, Laura Dern, Shailene Woodley, Nicole Kidman och Meryl Streep Foto: Evan Agostini/AP

– Jag tror inte att tv-serien blev en succé tack vare metoo. En kosmisk tajmning, kanske. Ärligt talat tror jag bara att vi alla var redo att tala om det på ett nytt sätt. Vi filmade innan allt det med Harvey Weinstein hände. Innan Hollywood lyfte fram något som pågått väldigt länge, säger Woodley och fortsätter:

– Jag känner ingen kvinna som inte blivit utsatt för sexuella övergrepp eller känner någon som inte blivit det. Vi är alla del av den här galna cykeln. Men ingenting har förändrats i andra säsongen av ”Big little lies”. Metoo existerar men vår intention är densamma – att utforska det kvinnliga psyket på ett sätt som vi aldrig sett förut i tv-rutan. 

Woodley, som växte upp i Los Angeles, har länge varit en politisk aktivist. För några år sedan arresterades hon i samband med en protest mot ett kontroversiellt oljeledningsprojekt. 

– Det är ju så, allt är en trend. Jag tycker det är okej att trender dör ut och förändras. Så länge fröet, som planterades när allt var aktuellt, fortsätter att påverka och manifesteras. Jag bryr mig inte om alla går vidare till något annat. Det finns tusentals saker att ta itu med. 

Enligt Woodley kommer de stora skiftningarna i Hollywood att ta lång tid. 

– Jag har haft turen att alltid få jobba med kvinnor sedan jag var en liten flicka, så jag kan inte riktigt relatera. Det är lätt att bara prata om förändring men att verkligen göra något är tufft. Jag märker att den största förändringen sker för de tusentals människor som ser till att en film verkligen blir gjord, alltså filmfotografer, chaufförer etc. Det hör man knappt om i media. De påverkar mer på djupet, än att bara vara en kändis. 

I den redan stjärnspäckade andra säsongen av ”Big little lies” gästspelar även Hollywooddrottningen Meryl Streep – i rollen som Perry Wright (Skarsgård) mamma. 

– Hon var livrädd på första inspelningsdagen. Så nervös och ängslig, väldigt sårbar. Det är hon tydligen alltid i början. För hon ifrågasätter om hon är rätt för rollen och är hypermedveten om hantverket. Det gjorde att jag också blev mer öppen. Meryl kan vara stark för att hon erkänner sin svaghet. Det är säkert därför hon skapar så mycket magi. 

Woodley retar sig på epitetet ”starka kvinnor” som hon ofta får höra i samband med ”Big little lies”. 

– Jag tror faktiskt inte någon i serien är stark, de är svaga och elaka. Vi skådespelare är inte starka, vi är för fan bara kvinnor. Vi är känslosamma varelser som kan vara bräckliga, råa, ha fel och som kan vara starka i stunder. Ingen vill bli satt i ett fack, kvinna som man. Riktig styrka är ärlig kommunikation om saker som är fel. Det är nog därför ”Big little lies” går så bra. 

Läs mer: Här är sommarens mest sevärda tv-serier