Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Simpsons gjorde Trump till president i skräckscenario

Simpsons-författarna gjorde Trump till president redan år 2000. Bilden är från ett nytt avsnitt, som gjorts efter att Trumps kampanj startade.
Simpsons-författarna gjorde Trump till president redan år 2000. Bilden är från ett nytt avsnitt, som gjorts efter att Trumps kampanj startade. Foto: Alamy

I ett Simpsonsavsnitt från år 2000 visas ett USA som förfallit under Donald Trumps presidentskap. Författaren till avsnittet säger att idén om Trump som president var en vision om ett "USA som blivit helt galet".

För 16 år sedan sändes Simpsonsavsnittet "Bart to the Future". I avsnittet ser Bart Simpson sin framtid som soffliggande öldrickare, medan hans syster Lisa tar över presidentskapet i ett USA som gått i konkurs och är på randen till undergång. Hennes föregångare på presidentposten, och den som har skapat krisen: Donald Trump.

– Det var en varning till USA och verkade som det sista logiska steget innan vi når botten. Avsnittet blev pitchat eftersom det följde visionen om ett USA som blivit helt galet, säger författaren Dan Greaney till The Hollywood Reporter.

I avsnittet får Lisa Simpson veta att landet hon tar över har gått i konkurs efter den förre presidentens styre.

– Som ni vet har vi ärvt lite av en budgetkris från president Trump, säger Lisa i avsnittet.

Dan Greaney berättar för Hollywood Reporter att man letade efter ett scenario där Lisa tog över presidentskapet när USA verkligen var på upphällningen.

– Det vi behövde var att Lisa skulle ha problem som var för allvarliga för henne att lösa, och att allt skulle gå så dåligt som det kunde, och därför valde vi Trump som hennes föregångare, säger Dan Greaney.

Nu verkar det som om Donald Trump blir republikanernas presidentkandidat redan 14 år tidigare än Simpsonsförfattarna förutspådde – då deras avsnitt utspelar sig först år 2030.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.