Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 17:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/sista-sasongen-av-game-of-thrones-vem-vinner-slutstriden-om-jarntronen/

Film

Sista säsongen av Game of thrones: Vem vinner slutstriden om Järntronen?

Järntronen Foto: HBO

Många äro kallade, men bara en kan till slut sitta på den åtråvärda Järntronen. Inför sista säsongen av ”Game of thrones” stirrar Kulturredaktionens mest trogna Westerosvänner djupt in i eldgudens lågor – och ser varsin segrare. 

Rätta artikel

Därför kommer Cersei Lannister sitta på Järntronen

Cersei Lannister (Lena Headey) Foto: HBO

Jag känner för Cersei Lannister så som man olyckligtvis kan känna för en så kallad strulig kille. Det är bara jag som förstår henne. Innerst inne vill hon väl. Om jag bara fick chansen skulle jag kunna rädda henne.

Men för att inte riskera halshuggning på torget för kardinalsynden urbota dumhet tvingas jag väl tillstå att tanken på Cersei på Järntronen snarare är en önskedröm än ett realistiskt slut för ”Game of thrones”. Cersei Lannister – änka till kung Robert Baratheon, älskarinna till tvillingbrodern Jaime Lannister, mamma till tre gyllenblonda (och numera döda) oäktingar – är nog, trots seriens uttalade ambition att vända upp och ner på ont och gott, för ond för att sluta som vinnare.

Förvisso sitter hon redan på Järntronen, som den första drottningregenten i Westeros (yas, queen, slay). Men hur länge? Pretendenter bidar sin tid i varje hörn av riket och det finns ett nytt, yngre och vackrare, incestuöst par i stan.

Att hon valt att behålla den obegripliga pottfrisyr som hon gavs inför sin berömda gottgörelsegång genom King’s Landing må vara hänt. En Lannister betalar alltid sina skulder, och jag har varit trogen in i det sista.

/Greta Thurfjell

● ● ●

Därför kommer Brandon Stark att sitta på Järntronen

Brandon Stark Foto: HBO

I det allra första avsnittet, som sändes för så länge sedan att den kommande vintern bara var ett extra bett i brisen och Ned ännu var stark, sveper kameran in över Winterfell och den första vi ser är Brandon. 

Han spänner en båge mot ett träningsmål – skjuter och missar. Han spänner igen, och missar. Hans äldre bröder skrattar åt honom, alla skrattar och då vet vi: detta är hjälten. Det är klassisk fantasy-revanschism, designad för oss som aldrig blev valda först – och även om serien med sitt omfång, sin våldsamhet (174,373 döda hittills enligt en av flera uträkningar) och sitt sätt att ta livet även av omtyckta huvudpersoner velat vara något annat har berättandet, särskilt i och med säsong sju, blivit mer och mer traditionellt. Ett stort, bitterljuvt slut (jodå, Jon och/eller Dany måste offras) lär stå på den blodiga menyn – efter att den näst yngste Starkbroderns mystiska koppling till Nattkungen avslöjats.

Senare i första avsnittet faller Bran från hög höjd och med en snygg cirkelkomposition lär han alltså, 72 avsnitt senare, klättra hela vägen upp till Järntronen. Som han själv säger, med ett citat av Lord Baelish: ”Kaos är en stege.” Dessutom är han ju den av huvudkaraktärerna som bäst behöver en stol. 

/Harald Bergius

● ● ●

Därför kommer Arya Stark sitta på Järntronen

Arya Stark Foto: HBO

Att avsluta en serie som ”Game of thrones” på ett sätt som känns både sant mot seriens själ och uppfyller ett minimikrav på logik, är sannerligen inte en enkel uppgift. Serien har främst gjort sig känd för tre saker: att ta livet av rollfigurer hit och dit utan förvarning, att vägra svartvita lösningar, och en frikostighet med incestuösa relationer. Jag kommer bara på ett tänkbart slut som uppfyller samtliga krav, och det är följande:

Den sista striden utspelar sig, Jon dräper Nattkungen, Daenerys dödar isdraken, de tu förenas trots faster/brorsonrelation i en ömsint kyss. Gemensamt besegrar de Cersei fast tyvärr dör Daenerys under oklara omständigheter på vägen. En sorgtyngd Jon gör sin plikt och intar Järntronen. 

Men så, i den allra, allra sista scenen: klipp till en krypta där Jons döda och flådda kropp ligger! Aha! Det är i själva verket Arya som insett att Jon är för känslosam och Daenerys för tyrannisk för att styra, dödat dem båda, och som den hamnskiftande Faceless Man hon är har hon stulit Jons ansikte och planerar låtsas vara han resten av livet.

/Hanna Fahl

● ● ●

Därför kommer Samwell Tarly att sitta på Järntronen

Samwell Tarly Foto: HBO

De flesta av Westeros pretendenter är fanatiker, blodshämnare, intriganter, ptsd:are och/eller rätt och slätt galna. Men bakom dem står ofta konsulter med en betydligt lägre profil. Den obrottsligt lojale Jorah Mormont till exempel, och Davos Seaworth – ”Lökriddaren” – som lyckas behålla sin moraliska resning trots vidrigheterna han tvingas acceptera. 

Och så har vi Samwell Tarly: den ohyggligt hunsade intellektuelle som lider med en tyst hundblick och slutligen blir bibliotekarie i det lärda Citadellet där han får smyga sig fram för att kunna förbättra världen på trots mot den akademiska institutionens konservatism och intriger. 

Författaren George R R Martin, vars böcker ligger till grund för serien, har erkänt att Samwell är den av alla karaktärerna som står honom närmast. Naturligtvis kommer vi att få se Samwell Tarly på Järntronen, även om den nog får byggas om till schäslong eller soffa, när Westeros inser att vare sig drakonomi eller barbari är styrelseskick som leder framåt. Han får gärna ha Mormont och Davos med sig i järnsoffan.

/Jonas Thente

● ● ●

Därför kommer Jon Snow att sitta på Järntronen

Jon Snow Foto: HBO

Jag hade älskat om George R R Martin drev en religionshäcklande linje i mål och lät Melisandre – som i en av seriens mörkaste passager övertygade Stannis att bränna sin dotter på bål helt i onödan – och hennes profetior brinna inne. Det vore också typiskt Martin att belöna politisk list (Cersei eller Sansa) men en så här stor historia kan rimligen inte överge sin mytologi i sista akten. 

Om ”the prince that was promised”, den utlovade reinkarnationen av krigaren som drev ut de odöda senast vintern rasade, ska vara förankrad i Targaryens blodslinje finns det väl bara två namn i tombolan nu: Daenerys Targaryen och Jon Snow, den senare även känd som Daenerys brorson Aegon Targaryen efter sjunde säsongens avslöjande. Det enda jag känner mig säker på är att den som bestiger Järntronen kommer att göra det med slokande hållning. Det blir inget soligt ”Sagan om ringen”-slut. Tronen kommer att kräva ett offer av den hjärtskärande sorten och jag befarar att den incestuösa romantiken mellan Jon och Daenerys är bryggan dit. Och att det slutar med ett damoffer.

/Andrev Walden

● ● ●

Därför kommer Tyrion Lannister att sitta på Järntronen

Tyrion Lannister Foto: HBO

En sak i taget. Först måste Nattkungen och hans zombiearmé besegras – sedan kan (­kanske) Järntronen intas. Och ja, det ­kommer att göra ont. Ordet bitterljuvt har av George R R Martin själv nämnts i sammanhanget men vad innebär det? Kanske att Jon Snow i sin kamp mot apokalypsen tvingas offra sin älskade faster Daenerys Targaryen (som en gammal profetia antyder). Även om han därefter – med sitt Targaryen­blod – rätt­mätigt kan göra anspråk på tronen kommer han varken att vilja eller orka.

Ledartröjan landar då naturligtvis hos Tyrion, drottningens hand och – ska det visa sig – även han en Targaryen.

Ja, visst är det så. Tyrions mor dog i barnsäng (precis som Daenerys och Jons) och han är den enda (förutom Daenerys och Jon) som rört vid drakarna och överlevt. Pappa Tywins sista ord, ”du är inte min son”, kan dessutom syfta på ryktet om ­Aerys ”Den galne kungen” Targaryens nattliga besök hos Tyrions mamma.

Tyrions krokiga resa från alkoholiserad kvinnokarl till Westeros mest strategiskt begåvade rådgivare har alltså inte varit förgäves. Det kommer inte folket att tycka heller när han väl på tronen presenterar Westeros för representativ demokrati. Som Varys en gång sa: ”Även en kort man kan kasta en väldigt lång skugga.”

/Emma Stenvall

● ● ●

Därför kommer Daenerys Targaryen att sitta på Järntronen

Daenerys Targaryen Foto: Supplied by LMK

Efter att ha intrigerat, spionerat och mördat, slår sig Tyrion Lannister och Lord Varys vid upprepade tillfällen i serien ner och och myser över ett glas vin. De är ense om att de har gjort sitt smutsiga jobb för folkets bästa. De skulle ha kunnat vara narr och dödgrävare i en Shakespearepjäs men resonerar som två moderna studenter i statskunskap. Och båda har kommit fram till att Daenerys Targaryen är en tillräckligt upplyst despot för att vara värd deras omsorger. 

George R R Martin började kampen om tronen i ett nihilistiskt eller åtminstone Machiavelliskt allas krig mot alla, men i takt med att tv-serieskaparna tog över berättandet har vår tids managementlitteratur börjat genomsyra maktspelet; När chefen friger sina slavar kämpar de bättre. 

Om HBO-folket följer sin egen meritokratiska logik sitter Drakdrottningen på tronen till sist. De flesta av oss demokratiskt skolade själar blir nog gladast då. Hon är den som påminner oss mest om svensk monarki (tänk kronprinsessan snarare än kungen).

Men får George R R Martins ursprungliga trolöshet mot dramatikens lagar styra kan det till och med bli Nattkungen som bestiger tronen – en avgjort mer utmanande upplösning.

/Torbjörn Ivarsson