Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Sjöng sig in i våra hjärtan

ALICE BABS, NATURRÖSTENS HEMLIGHET, SVT 1 20.00. Känslosam och kärleksfull porträtt- film om fenomenet Alice Babs, från joddlarflicka till hovsångerska.

"Rollen som Askunge har Alice Babs vårdat och arbetat idogt på. Som andra sagor är den lögnaktig men lärorik. Lögnaktig för att Alice Babs aldrig var någon vulgär slyna på 40-talet, utom för mycket få och ytterst ängsliga människor.

Hon var aldrig nån jazzsångerska heller, även om hon sjöng 'swing it'. Musikerna såg henne som en Shirley Temple, nödvändig på estraden för att få jobb, men aldrig villig att tränga under ytan på sin sång."

Så skrev musikkritikern Ingmar Glanzelius i DN 5/2 1974, och retade därmed gallfeber på stora delar av Svea rikes befolkning, icke minst på dem som hävdar att Alice Babs inte bara är en av världens bästa vokalissor utan dessutom att hon är jazzsångerska. Om det sistnämnda påståendet råder dock delade meningar.

Jo, hon har sällsynt flexibla stämband. Och hon är utrustad icke blott med absolut gehör, utan även med gedigen musikalitet och ett sjusärdeles röstomfång (över tre oktaver), förvärvat genom idoga studier hos sin sångpedagog, musikprofessorn Ragnar Hultén.

Dock, jazzsångerska är hon icke. Joddlarflicka, visvokalist och hovsångerska, ja - jazzsångerska, nej. Billie Holiday, Sarah Vaughan, Carmen McRae, Betty Carter - se där en kvartett oöverträffade interpreter inom jazzmusiken. Sorg och svärta i stämman, blue devils - The Blues - i själen och blodomloppet.

Journalisten och musikern Lars Zackrisson bör ha gått i småbitar av Glanzelius artikel, ty han tillhör Alice Babs hängivna beundrare. Zackrisson har nu gjort en porträttfilm - såväl kärleksfull som känslosam - om fenomenet Babs, Alice Hildur Sjöblom, född Nilson i Kalmar den 26 januari 1924.

Vi får avnjuta rara filmklipp från sångerskans långa artistbana, från debuten med "Joddlarflickan" 1939 och genombrottet året därpå med "Swing it, magistern!", till hennes karriärs kulmen - det samarbete som inleddes 1963 med giganten Edward Kennedy Ellington, som tidigt i livet föredrog att kalla sig The Duke (Hertigen).

Babs är i filmen sällsynt öppen och pratsam, och bjuder på en lång rad anekdoter ur sitt liv. Denna familjeflicka från Kalmar, uppvuxen i Västervik, har under hela sin karriär varit restriktiv med intervjuuttalanden, särskilt när det gällt privatlivet. Hemvävd präktighet har varit hennes signum, i kombination med en viss klädsam blyghet.

Men att denna äppelkäcka, pekfingerviftande skolflicka av samtiden utnämndes till "samhällsfara" tillhör livets svårbegripliga mysterier; det säger mer om tidsandan - både öppet och fördolt rasistisk - än om artisten. Uppenbarligen var det alltför magstarkt för dåtidens biskopar, lektorer och frireligiösa att en blond svensk tös dristade sig till att tolka 40-talets (svarta) swingmusik:

"Babs-febern griper omkring sig! Swingen en farsot", stod att läsa i DN anno 1940. Det grundades anti-Babs-föreningar (!) både i Sverige och Danmark, och den dåtida Stim-chefen Eric Westberg lät meddela att Alice Babs var "en slyna, som borde få smisk på stjärten och sättas på uppfostringsanstalt". Och detta hände sig alltså för bara omkring 60 år sedan, inte under 1200-talets inkvisition

Moteld anlades från bland andra Povel Ramel, som dels engagerade Alice Babs på skivor och turnéer, dels kontrade med en trudelutt betitlad "Jazzen anfaller" (1946), i vilken återfinns de i dag helt otänkbara stroferna "Jazzen ska fira en fruktansvärd seger/innan ni anar det själv är ni neger".

Alice Babs själv kommenterar ståhejet i filmen:

- Innan jag kom in bilden som sångerska fanns det så kallade dansbaneeländet som prästerskapet ville åt. Nu fick de en ung flicka som sjöng jazz, och då kastade de sig över henne.

- Jag mötte långt senare en av de där prästerna, när jag var kyrkvärd i Spanien. Och han utbrast "Ja, det kunde man väl aldrig tro att Alice Babs skulle bli kyrkvärd " Det tycker jag säger allt om hurdana de var!

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.