Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Sju kyliga filmer att se under snöstormarna

Other: ©20thCentFox/Courtesy Everett Collection

Snöstormen viner runt knuten, myndigheterna vädjar till oss att stanna hemma. Vad är då bättre än att krypa ihop i tv-soffan och konstatera att oväder alltid är bäst på film? Här tipsar DN om några av de kyligaste verken som gjorts.

Foto: ©Paramount/Courtesy Everett Collection/IBL

”Alive!” (1993)

Fredagen den 13 oktober 1972 kraschade ett flygplan i Anderna. Ombord var bland annat ett uruguayanskt rugbylag. För att överleva i den snöiga kylan tvingades de äta kropparna av sina döda lagkamrater. Händelsen inspirerade filmen ”Alive!” och innan vi svenskar blir för snabba med att fördöma beteendet som barbariskt kan det vara värt att vända blicken mot den 8 mars 2011. Då fick en snöstorm trafiken att stå stilla i timmar på E4:an och den sista gnuttan civiliserat uppförande försvann ur svensken: ”Snart måste jag smälta snö och lapa i mig. Jag har suttit här i snart fem timmar och börjar bli snurrig i huvudet. Folk går ut ur sina bilar och bajsar på vägen”, berättade ett ögonvittne på Essingeleden för Aftonbladet.

Foto: ©Walt Disney Co./Courtesy Everett Collection/IBL, Walt Disney Co./Courtesy Everett Collection/IBL

”Frost” (2014)

”Släpp den storm du bär, lite snö har väl aldrig stört mig”, lyder texten till ledmotivet.  Och även vårt land kanske hade behövt en livs levande Elsa, som kunde djupfrysa ett helt kungarike, och skapa evig vinter – åtminstone hade vi oftare kunnat öva på hur vi ska hålla samhällslogistiken levande, och samtidigt vår äventyrslystnad brinnande. Den bombastiska Disneyfilmen ”Frost” anses – och kommer länge att göra det – som en populärkulturell milstolpe, med en yta av skimrande iskristaller och yrande snöflingor.

Foto: Courtesy Everett Collection/IBL

”Nybyggarna” (1972)

”Av en tidningsnotis på sex, sju rader blev det ett romankapitel på 20 sidor”, skriver Vilhelm Moberg i memoarerna ”Berättelser ur min levnad”. Notisen han syftar på är en tidningsnyhet om en fattig bonde som för att undkomma en snöstorm slaktat båda sina oxar och stoppat in sina barn bland det varma inkråmet för att de ska hålla temperaturen uppe mot den extrema kylan. Samma scen blev alltså omskriven i boken ”Nybyggarna” – där Karl Oskar stoppar in sin son i oxens innanmäte – och sedermera filmatiserad av Jan Troell. Kanske såg George Lucas filmen, för en snarlik scen utspelar sig i ”Rymdimperiet slår tillbaka” åtta år senare: Luke Skywalker rider vilse i en snöstorm på isplaneten Hoth och tvingas skära upp buken på sin springare och gömma sig bland tarmarna. Och kanske såg även Martin Scorsese Troells film, eftersom Leonardo Di Caprio kröp in i en död häst i arktiska överlevnadsdramat ”The revenant” 2015.

Foto: Courtesy Everett Collection/IBL, IBL

”The Shining” (1980)

Om du stänger dörren om dig och stannar inne, gör det inte för länge och för ensligt. Då kan det bli som för Jack Nicholson i rollen som Jack Torrance i Stanley Kubricks klassiska skräckfilm, baserad på en roman av Stephen King. Tillsammans med sin fru och son flyttar han in på det stängda Overlook Hotel i Colorado. Filmen behandlar de paranormala aspekterna av en riktigt kraftig snöstorm. Rådet blir: spring inte ut i trädgården på jakt efter de andra familjemedlemmarna, du kan sluta stelfrusen i en snödriva.

Foto: PRESSENS BILD

”Barnen från Frostmofjället” (1945)

Ljudet av piskande snövindar blir sällan mer påtagligt än när de föräldralösa barnen pulsar fram över fjället, med minstingarna bakom sig i en släde, och geten Gullspira vid deras sida. ”Nu ser jag ingenting av vägen!”, utbrister en av pojkarna, och sekunderna senare upptäcker man att Märta-Greta ramlat av släden och gråtandes lämnats ensam kvar. Klassikerfilmen, baserad på romanen med samma namn från 1907, fångar paniken som kan infinna sig i ett ymnigt snöfall, och syskonskapet som krävs för att hålla värmen. 

Foto: Snap Stills/REX

”The hateful eight” (2016)

Quentin Tarantinos senaste verk utspelar sig strax efter amerikanska inbördeskriget med bland andra den obligatoriske Samuel L Jackson som än en gång spelar en frispråkig revolverman. På grund av den kraftiga snöstormen fastnar åtta färgstarka karaktärer under samma stugtak och det är upplagt för en blodig sammandrabbning à la Tarantino. 

Foto: 20 Century Fox

”The day after tomorrow” (2004)

Den optimala katastroffilmen där den globala uppvärmningen triggar i gång det motsatta. I ”The Independence day”-regissören Ron Emmerichs bästa film, med Jake Gyllenhaal som ung hjälte, drabbas New York av en galopperande istid. En gigantisk tsunami sveper in, fryser och förvandlar hela staden till ett arktiskt snö- och islandskap. Spektakulära bilder från ett djupfryst New York Public Library är extra stämningsskapande.

Läs alla DN:s filmrecensioner här. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.