Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/skadespelaren-bibi-andersson-ar-dod/

Film

Skådespelaren Bibi Andersson är död

Bild 1 av 2 Bibi Andersson under Guldbaggegalan 2008 då hon vann priset Bästa kvinnliga biroll för sin insats i filmen ”Arn”.
Foto: Anders Wiklund/TT
Bild 2 av 2 Bibi Andersson i Ingmar Bergmans film ”Persona”.
Foto: Snap/Rex

Skådespelaren Bibi Andersson är död. Hon blev 83 år.

– Bibi Andersson var en gigant, säger Jan Göransson, presschef på Svenska Filminstitutet.

Rätta artikel

Bibi Andersson föddes i Stockholm den 11 november 1935 och gjorde sin första mindre filmroll som 15-åring, som statist i Alf Sjöbergs ”Fröken Julie”. Redan 1954 gjorde Bibi Anderssons sin första stora filmroll i färgfilmsversionen av ”Herr Arnes penningar” av Gustaf Molander. 

Bibi Andersson kom att studera vid Dramatens elevskola och började sedan arbeta vid Dramaten 1963. Hon kom också att själv regissera föreställningar på Dramaten. Under åren 1981–1983 var hon anställd vid Sveriges Television. Under sitt aktiva artistliv hann hon medverka i ett nittiotal filmer och tv-produktioner.

Mest känd är hon för sina insatser i flera av Ingmar Bergmans filmer, såsom ”Det sjunde inseglet”, ”Smultronstället” och ”Persona”. Hon medverkade också i Bergmans tv-serie ”Scener ur ett äktenskap”. Roller som beskrivs som hennes främsta och som bidrog till hennes världsrykte.

1979 var hon med i Marie-Louise Ekmans första långfilm ”Barnförbjudet”. Bibi Andersson arbetade också med flera av de stora utländska regissörerna som John Houston. 

Som skådespelare på Dramaten hann Bibi Andersson göra 37 roller mellan åren 1955 och 2004. Hon var också verksam som regissör på teatern under 1990-talet.

Under sin karriär blev hon belönad med en rad utmärkelser, bland annat fyra guldbaggar: en för bästa skådespelerska (Persona, 1967) och tre för bästa kvinnliga biroll. Den senaste av baggarna fick hon ta emot 2008, för sin insats som abbedissan i ”Arn: tempelriddaren”.

– Bibi Andersson var en gigant och hennes betydelse för den svenska filmkonsten är enorm. Hon var en av Sveriges mest meriterade skådespelare och den enda som vunnit fyra Guldbaggar, säger Jan Göransson, presschef på Svenska Filminstitutet till DN.

– Jag har svårt att hitta ord. När jag reste med henne till olika filmfestivaler runt om i världen kom det alltid fram folk och ville prata med henne. Som när jag skulle presentera henne för en av de främsta inom den indiska filmindustrin var hans första ord, ”jag kan inte tro att jag faktiskt får ta dig i hand”.

– Hon hade ett otroligt stort kontaktnät i filmbranschen som kände henne och som ville jobba med henne.

Bibi Andersson engagerade sig också för det krigsdrabbade Jugoslavien och startade i mitten av 1990-talet, tillsammans med andra artister, hjälpprojektet ”Open road – Sarajevo”. Då hade Bibi Andersson redan 1982 tagit initiativet till föreningen ”Artister för fred”.

Bibi Anderson har varit sjuk en längre tid och gick bort på söndagsförmiddagen.