Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Skådespelaren Johannes Brost är död

00:43. Skådespelaren Johannes Brost är död, meddelar hans familj i ett mejl till TT. Han avled i sviterna av cancer, 71 år gammal.

Skådespelaren Johannes Brost är död, meddelar hans familj till TT. Han avled på torsdagen i sviterna av cancer, 71 år gammal. Han blev folkkär efter en lång rad film-, tv- och teaterroller, däribland i serien ”Rederiet” och prisbelönade filmen ”Avalon”.

Johannes Brost avled på Skånes universitetssjukhus på torsdagen, meddelar hans familj i ett mejl till TT. ”Han kämpade hårt och länge men klarade inte kampen mot cancern. Han fattas oss”, skriver familjen.

Johannes Brost föddes i Stockholm 1946, som son till skådespelaren Gudrun Brost. När Johannes var i tioårsåldern flyttade de till Malmö, där han under unga år var involverad i flera musikprojekt, innan han påbörjade sin utbildning till skådespelare – först på privat teaterskola, för att senare ta examen från Scenskolan, 1970.

Han har tidigare berättat för DN att modern varnade honom för att ”sju hundår” skulle följa efter utbildningen. Johannes Brost gjorde under 70-talet en rad småroller på teaterscener i Sverige och Finland, bland annat på Malmö stadsteater och på annexscenen Unga Teatern. Han var också involverad i Tältprojektet, ett turnerande socialistiskt teaterprojekt med bland andra Nationalteatern, Sven Wollter och Totta Näslund.

Läs mer: Kollegorna om Johannes Brosts död – ”En originell och fin skådespelare” 

Under 1980-talet fick Johannes Brost sitt stora publika genombrott som skådespelare, bland annat för rollen i 1981 års julkalender ”Stjärnhuset” tillsammans med Sif Ruud, och med komedin ”Bäddat för sex” på Chinateatern 1984. Många minns honom också som deltagare i SVT-programmet ”Gäster med gester”, där den komiska sida som många förknippade honom med, var tydligt framträdande.

Johannes Brost medverkade i ett stort antal filmer och tv-serier och blev inte minst känd för rollen som bartendern Torbjörn ”Joker” Jonasson i den kultförklarade tv-serien ”Rederiet”, där han medverkade under tio års tid (1992-2002). Han har dessutom spelat i filmer såsom ”Black Jack”, ”Änglagård”, ”Bröllopsfotografen” och ”Jönssonligan” och även i en lång rad teateruppsättningar, bland annat på Stockholms stadsteater, Åbo Svenska Teater, Fredriksdalsteatern, Riksteatern och Malmö opera.

Johannes Brost tilldelas 2013 en Guldbagge för bästa manliga huvudroll efter sin insats i filmen ”Avalon”, där han gjorde rollen som festfixaren Janne, en rolltolkning som av betydelsefulla amerikanska branschtidningen Variety beskrevs som ”remarkabel”. Han menade själv att rollen var klockren och har ofta talat om det goda samarbetet med regissören, Axel Petersén, som gav honom förnyat förtroende inom Filmsverige efter att han märkt av att intresset för hans medverkan falnat under 2000-talet.

– Replikerna var inte nedskrivna i manuset. Vi träffades före varje scen och formade det tillsammans. För mig gällde det att varken spela över eller under. Ibland fick jag höra: ”Nej Johannes, nu är du för rolig”, berättade Johannes Brost i intervju med DN 2012. 

Läs mer: Här är Johannes Brosts mest kända roller – från ”Rederiet” till ”Avalon” 

– Brost är en levande legend. Punkt slut. Johannes är Janne och Janne är Avalon. Utan honom ingen film. Mitt hjärta slår dubbla slag varje gång jag hör hans namn. Johannes! Sommarpojken! Låt oss möta våren i Laholmsbukten tillsammans!, kommenterade Axel Petersén i samband med intervjun.

Johannes Brost diagnostiserades med cancer under våren 2017, i samband med inspelningarna av ”Let’s dance” och ”Fångarna på fortet”. Han har tidigare berättat om cancersjukdomen i en intervju på sajten Cancerinformation.nu. Han uppgav då att han skulle genomgå operation och cellgiftsbehandling under senhösten, och talade senare under intervjun om det stora stöd han fått från nära och kära under sjukdomstiden.

– Jag är otroligt lyckligt lottad med fyra fantastiska barn, barnbarn, syskon och vänner som fullständigt invaderat mig sedan beskedet. Vänner och kollegor som ringer och frågar hur det är och som hjälper mig på alla sätt. Ett råd är att inte vara rädd att be om hjälp och stöd. Det behövs, sade Johannes Brost till Cancerinformation.nu.

Läs mer: Tidslinje: Johannes Brosts liv

Brost har de senare åren medverkat i tv-produktioner såsom ”Stjärnorna på slottet”, “En pilgrims död” och "Jordskott". Hans sista roll blev den som gentlemannen Sievert Lindberg i ”Fröken Frimans krig” som sändes i SVT under julhelgen. Nästa vecka var det också planerat att Johannes Brost skulle medverka i TV4-galan ”Tillsammans mot cancer” för att där berätta om kampen mot sjukdomen.

Johannes Brost blev 71 år.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.