Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Skådespelaren Robin Williams död

Robin Williams på en bild från 2005.
Robin Williams på en bild från 2005. Foto: TT/AFP

Bestörtningen var enorm efter beskedet om skådespelaren Robin Williams död. Han avled i sitt hem i Kalifornien i ett förmodat självmord, 63 år gammal.

Skådepelaren och komikern Robin Williams är död. Han upptäcktes medvetslös mitt på dagen i sitt hem i norra Kalifornien, andades inte – och vaknade aldrig.

Dödsorsaken sades vara kvävning, fallet utreds men enligt polis och anhöriga handlar det om ett självmord. Robin Williams hade under många år varit öppen med att han led av såväl djupa depressioner som missbruk av kokain och alkohol.

Efter att ha varit nykter i tjugo år tog han återfall på senare tid och sökte nyligen hjälp – igen.

Men hans död kom plötsligt och som en chock för många. I USA dominerades alla medier av händelsen och en lång rad kolleger och publik återgav sina minnen av Williams – bland dem USA:s president Barack Obama som sa i ett uttalande att Robin Williams ”kom till oss som en utomjording, men slutade med att vidröra varje del av det mänskliga sinnet.”

Robin Willams föddes 1951 i Chicago och växte upp i en förort till Detroit, Michigan. Efter en utbildning på den välkända skådespelarutbildningen Juilliard i New York – samtidigt som bland andra Christopher Reeve, som han höll kontakten med – upptäcktes tidigt hans talang för komedi, och det var som sådan hans karriär inleddes under 1970-talet, bland annat genom serier som ”Mork & Mindy”. Hans träffsäkra imitationer ledde honom så småningom till långfilmen ”Good Morning Vietnam” som blev en stor framgång 1987.

Även om komedin var hans främsta källa till berömmelse hade hans roller ofta en underliggande smärta – inte minst den udda lärare han gestaltar i ”Döda poeters sällskap” (1989), en film som också blev en stor succé och gjorde frasen ”Carpe diem” (”Fånga dagen”) mångas motto.

Williams var en mycket skicklig och älskad skådespelare och medverkade även i filmer som ”Fisher King”, ”Awakenings” och ”Mrs Doubtfire”. Han nominerades fyra gånger för en Oscar och belönades med en statyett för bästa biroll i ”Good Will Hunting” 1997. Han fick också två Emmys, fyra Golden Globe och fem Grammys.

Men även om Robin Williams utnämndes till ”världens roligaste man” av tidningen Entertainment Weekly 1997, fanns bakom framgången en människa som kämpade med, och ibland mot, sig själv.

– Man står vid en avgrund och tittar ned och det är den där rösten, och det är en liten, låg röst som säger: ”Hoppa”. Det är samma röst som säger: ”Bara en…” sa Robin Williams i en intervju med kanalbolaget ABC 2006, samma år som han ånyo sökt hjälp för sitt missbruk.

Skådespelaren genomgick en hjärtoperation 2009, en erfarenhet som för många innebär en genomgripande, inte sällan traumatisk förändring.

Många kolleger vittnar om en mycket varm och generös människa som såg andra människor, en verklig talang och förebild som hade ett helt uttryckssätt. Han var också i arbete in i det sista och en uppföljare till ”Mrs Doubtfire” var planerad. Senast medverkade han i ”Angriest man in Brooklyn” – och den inspelade men ännu inte släppta filmen ”Night at the museum: Secret of the Tomb” har planerad premiär i december.

Robin Williams död aktualiserar återigen en diskussion om hur psykisk sjukdom hanteras och stigmatiseringen av beroenden. Han är inte heller den första som dör en för tidig död i år till följd av missbruk och depression: Philip Seymour Hoffman avled efter en överdos i New York i februari.

Williams hustru Susan Schneider hoppas i ett uttalande att Robin Williams inte kommer att förknippas med sin tragiska bortgång, utan för den glädje och alla skratt han skänkt.

Programledaren och författaren Pat O’Brian var en av de som kommenterade Williams död med orden:

 – Den enda han inte fick att skratta var han själv.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.