Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Snackisen ”Las Palmas” får "Startsladden"

En ettåring som super, röker joint och trashar restauranger på Las Palmas är en av årets snackisar på Göteborgs filmfestival. På söndagskvällen korades ”Las Palmas” till årets mottagare av Startsladden – ett kortfilmspris värt 800 000 kronor för vinnaren.

Juryns motivering jämför Johannes Nyholms film med två filmklassiker som få väntat sig skulle nämnas i samma mening:

”En tragikomisk film i en galen värld som känns otäckt bekant. En genial hybrid av Sällskapsresan och Easy Rider som går rakt in i våra hjärtan.”

I ”Las Palmas” tultar regissören Johannes Nyholms dotter Helmi omkring bland marionettdockor. Scenen är en klassisk bar på Las Palmas och den ettåriga flickan spelar en vuxen kvinna som dricker som blir full på baren, antastar de andra gästerna och krossar  inredningen innan hon drar i väg bland bergen på en motorcykel. Publiken har skrattat gott åt det tabuartade svineriet som Helmis charterdam står för.

Är det okej att bebisar dricker sprit och röker gräs på film?
 - Det är ingen bebis utan en medelålders tant i filmen. I det som vi  brukar kalla verkligheten dricker bebisen äpplesaft och smuttar på en sockerstång. Men sådana sötsaker brukar hon inte få till vardags.

Krävdes det mycket filmande för att få till tagningarna? Det gick väl inte att regissera  henne?
- Det krävdes lite annorlunda metoder. Mycket handlade om att bygga upp  en trygg och tillåtande atmosfär kring henne. Som en lekplats. Regin bestod mer i att ge henne saker att leka med - flaskor att kasta, bestick att hamra med, palmer att välta - än att diskutera karaktärens bevekelsegrunder och psykologiska motiv.


Hur har reaktionerna på filmen varit?

– Den har ju bara visats två gånger, men den verkar gå hem ganska bra.  Folk skrattar och applåderar. Det är väl ganska primala krafter som folk har lätt att relatera till.


Skulle en kvinna kunnat göra samma film?

- Det har jag svårt att svara på. Det är väl svårt för någon, man som kvinna, att råka göra exakt samma film.

Las Palmas vann även priset Publikens röst.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.