Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Sommar på torpet med Hanna Hellquist

I dag är det premiär för Hanna Hellquists första egna radioshow. Där bjuder hon kända personer till sitt torp i Grums i Värmland. Första gäst är Oskar Linnros.

Det börjar inte särskilt bra. När Hanna Hellquist ska möta Oskar Linnros på stationen går hennes bil sönder. I stället får Hannas mamma och hennes man Göran åka och hämta Oskar.

– Jag vill göra ett ”Sommar­torpet” men där det kan få gå åt helvete. Men där gick det lite för åt helvete, säger Hanna på telefon från Grums. Man vill ändå ha en professionell yta.

– Å andra sidan kan det bara bli bättre, konstaterar hon sedan.

Annars gick det oftast inte åt helvete, förutom när komikern Soran Ismail skulle komma. Han hatar naturen och Hanna hade lovat att hon inte skulle göra bort honom.

– När jag var liten och var här läste jag alltid Vecko-Revyn. Där hade de jämt tips på hur man skulle förbättra sig själv, men det var lite svårt här ute i Grums. Man kunde inte åka in till stan och köpa det där läppglanset som skulle förändra allt. Men ibland hade de naturapotek: du kan göra din egen ansiktsmask av havregryn och ägg. När Soran kom ut tänkte jag att vi skulle ha ett naturspa, men den där hårinpackningen av crème ­fraiche, olivolja och ägg började stekas i hans hår när solen kom fram. Det luktade gammal spya. Då blev det ganska dålig stämning. Men jag räddade det sedan.

Förutom att göra ett härligt sommarprogram där det kan gå åt helvete, ville Hanna Hellquist bjuda in till ett hus som tidigare bara varit hennes.

– Jag har alltid känt mig ensammast i världen här och att ingen kan förstå hur det är här. Jag har känt att jag kommer från en annan värld … Gud, vad det låter pretentiöst! Men jag tänkte alltid att ingen skulle tro mig om jag berättar hur det är här. Det finns delar av Värmland som är kulturbygd, men min pappa brukade alltid säga att Grums är antikultur när vi mötte någon trettonåring med tvillingbarnvagn. Jag tycker det är väldigt skönt.

Förutom Ismail och Linnros kommer Skavlan och komikern Karin ”Kakan” Hermansson.

– Jag ville ha folk som jag gillar.

Tog du Oskar Linnros för att han är så snygg?

– Nej, faktiskt inte. Fast han är jävligt snygg. Han är så svår att få tag på. Bara tanken på att han skulle sitta på Grums station i sina svarta jeans och vänta på mig var så härlig.

Vad tyckte mamma och Göran om att du tog ut massa kändisar till torpet i Grums?

– De var inte tillfrågade. Vänta ska jag fråga. Mamma! Vad tyckte du om jag tog hit massa kändisar?

Det är tyst en stund.

– Hon tyckte det var jättekul. Speciellt eftersom Skavlan skulle komma. Alla mammor älskar Skavlan.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.