Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

”Spotlight” bästa film på politisk Oscarsgala

00:27. Det var endast vita män och kvinnor som var nominerade i årets Oscarsgala. Något som galans värd Chris Rock påpekade när han inledde kvällen.

Strukturell rasism i Hollywood, klimatfrågan och sexuella övergrepp. Årets Oscarsgala genomsyrades av politik från första till sista scenen.

Oscar för bästa film gick till det mäktiga murveldramat ”Spotlight” som skildrar hur Boston Globes berömda grävargrupp i början av 2000-talet avslöjade den pedofilskandal som sopats under mattan av katolska kyrkan i evigheter.

När ”Spotlight”-producenterna fick ta emot statyetten för bästa film passade de på att rikta en skarp uppmaning till katolska kyrkans överhuvud:

– Den här filmen ger en röst för de överlevande offren som vi hoppas blir till en stor kör som hörs ända till Vatikanen. Påve Franciskus, det är hög tid att skydda barnen, sade producenten Steve Golin och fick medhåll av sin producentkollega Nicole Rocklin:

– Filmen är också ett kvitto på nödvändigheten med undersökande journalistik, sade Rocklin.

Läs mer: Se Alicia Vikanders känslosamma tacktal

Ingen kan ha undgått den stora elefanten som vandrat runt i Hollywood sedan de ”vittvättade” nomineringarna släpptes för sex veckor sedan. Något som Bette Midler kommenterade humoristiskt i en av nattens mest delade Twitter-meddelanden: ”Det är Oscars idag! Ni vet, galan där Leonardo DiCaprios Oscar är 'försenad' men svarta människor kan 'vänta tills nästa år'”.

Den briljanta Oscarskonferencieren Chris Rock förde hela tiden en kvick dialog med Hollywoods elefant och började sin öppningsmonolog med hälsningsfrasen:

– Välkommen till the white people’s choices awards!

Och konstaterade:

– Om de hade nominerat Oscarskonferencierer också, hade jag aldrig stått här.

Den amerikanska komikern hanterade #OscarsSoWhite-debatten på ett både kreativt och konstruktivt sätt med ett tydligt budskap om att alla måste ges möjligheter. Sofistikerat, subtilt och sylvasst:

– Under 50 och 60-talet hade vi fullt upp med att bli våldtagna och lynchade för att ha tid att bry oss om bästa foto på Oscarsgalan, sade Chris Rock.

I ett av galans roligaste och mest tankeväckande pausinslag intervjuade han svarta biobesökare utanför en biograf i Compton som knappt hade hört talas om de vita filmer som nominerats. När en av dem lyfte fram ”By the sea”, med Angelina Jolie och Brad Pitt, som sin favoritfilm från 2015 svarade Rock: ”Wow, det skulle de inte ens säga själva!” om det sågade relationsdramat.

Desto bättre gick det för George Millers dystopiska skrotbilsrally ”Mad Max: fury road” som vann flest Oscar i natt. Filmen gick fram som en bulldozer i teknikklasserna, men lyckades inte slå sig in i de så kallade tungviktsklasserna som i stället blev en jämn uppgörelse mellan ”Spotlight” och det råa överlevnadsdramat ”The revenant”. Efter fjolårets triumf med ”Birdman” vann Alejandro González Iñárritu regipriset för andra året i rad – medan filmens fotograf Emmanuel Lubezki fick sin tredje Oscar.

I sitt tacktal uppmanade Iñárritu alla att befria sig från fördomar om hudfärg och krattade Oscarsmanegen åt Leoardo DiCaprio.

– Leo, du är ”The revenant”, tack för att du har satsat din själ, din konst, ditt liv, sa Iñárritu.

Något senare fick Leonardo DiCaprio äntligen ta emot sin första Oscar – efter att länge ha spelat galans mest stoiska och generösa förlorare i åratal. Han tackade Iñárritu för en ”transcendent filmisk erfarenhet” innan han gick loss på sin hjärtefråga i kvällens bästa tacktal:

– ”The revenant” handlar om vår relation till den naturliga världen. 2015 var det varmaste året som någonsin uppmätts. Klimatfrågan är det största hotet vi står inför. Det är högst verkligt och det händer nu. Vi får inte ta planeten för given och jag tar inte det här priset för givet, sade Leonardo DiCaprio i ett tal som verkade lika minutiöst välrepeterat som ett av Obamas tal till nationen.

Tidigare under galan möttes den amerikanska vicepresidenten Joe Biden av stående ovationer inför sitt brandtal om att hela nationen måste stå upp mot sexuella övergrepp. Något som följdes av Lady Gaga som framförde sin låt ”Til it happenes to you” vid en vit flygel. Låten specialskrevs för den uppmärksammade dokumentären ”Hunting ground” om sexuella övergrepp på en amerikansk campus-skola.

Också Oscarstatyetten för bästa utländska film fick en politisk innebörd. Som väntat blev det den ungerska debutregissören László Nemes som belönades för sitt hyperstarka och fasansfulla förintelsedrama ”Sauls son”.

– Med filmen ville jag visa att det även i mänsklighetens mörkaste stunder förhoppningsvis finns en röst inom oss som säger att vi ska fortsätta att vara mänskliga, sade László Nemes i sitt tacktal.

Läs mer: Oscarsgalan 2016 – alla vinnare

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.