Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Stephen Fry utreds för hädelse

Stephen Fry. Arkivbild.
Stephen Fry. Arkivbild. Foto: Vianney Le Caer/AP

Den brittiske komikern och skådespelaren Stephen Fry utreds av den irländska polisen för hädelse efter att han förkastat Gud i ett tv-program, skriver The Guardian.

Det misstänkta brottet ägde rum för två år sedan när Fry medverkade i ett program om religiösa angelägenheter i Irlands public service-tv RTE. Den profilerade ateisten Fry beskrev bland annat den kristne guden som ”ytterst ondskefull, nyckfull och monstruös”.

En person reagerade på Intervjun, som har blivit ett viralt klipp på Youtube, och anmälde Fry för brott mot Irlands lag om hädelse från 2009. Enligt lagen är det förbjudet att yttra eller publicera ”blasfemiskt material” och brottet kan leda till motsvarande 240 000 kronor i böter.

– Jag sade bara det som bättre huvuden än mitt har sagt i hundratals år, ända tillbaka till de gamla grekerna, säger Stephen Fry till BBC:s Radio 4.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.