Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Steven Spielberg bäst på familjefilm

Regissören Steven Spielberg leder inte helt oväntat ligan när den brittiska tv-kanalen Channel 4 listar de 100 bästa familjefilmerna genom tiderna.

Familje­äventyret om den lilla rymdvarelsen "ET" från 1982 toppar listan, medan superregissörens "Jurassic park" från 1993 är nummer tolv och "Jakten på den försvunna skatten" med Harrison Ford i huvudrollen landar på nummer 20.

Ett tjugotal av filmerna på listan är tecknade, bland annat "Shrek" som ligger på andra plats, "Toy story" på nummer fem och "The lion king" på plats nummer sex. Flera äldre filmer återfinns också bland britternas familjefilmsfavoriter, däribland "Mary Poppins" från 1964, ursprungsversionen av "Kalle och chokladfabriken" från 1971 och "Trollkarlen från Oz" från 1939.

Äldst på listan är klassikern "King Kong" från 1933.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.