Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Stina Oscarson ny Radioteaterchef

Stina Oscarson vill fortsätta vara en samhällsdebattör med teatern som scen.
Stina Oscarson vill fortsätta vara en samhällsdebattör med teatern som scen. Foto: David Dahlberg
Orionteaterns ledare Stina Oscarson tar över som ny chef för Radioteatern.

Stina Oscarson tar över som chef för Radioteatern. Hon vill att den anrika institutionen ska spela en aktiv roll i samhällsdebatten och fungera som ett motgift mot jakten på allt högre publiksiffror.

- Radioteatern har en stor och viktig plats, men den gör inte så mycket väsen av sig, vilket jag tycker är synd. Jag tror att man skulle kunna ta vara på den fantastiska kanal som den är mycket bättre, säger hon.

Stina Oscarson har uppmärksammats
som konstnärlig ledare för Orionteatern i Stockholm, men också för sitt stora samhällsengagemang. 2008 tog hon initiativ till en alternativ kulturutredning som fick namnet Skuggutredningen.

Hennes ambition är att Radioteatern mer aktivt ska bidra till samhällsdebatten.

– Jag skulle vilja göra en större satsning som handlar om fred, demokrati och mänskliga rättigheter. I dag säger man att de enda alternativ som finns i situationen i Libyen är passivitet eller bomber. Då tänker jag: "Har vi helt förlorat vår fantasi?

Vad hände med Lysistrate? Vad hände med ickevåldskampanjen och tron på människan?

Stina Oscarson efterträder Jasenko Selimovic, som i praktiken lämnade Radioteatern redan för ett år sedan för att bli statssekreterare. Hon tillträder sin nya tjänst den 1 maj och har ett förordnande på tre år. Hennes vision är att Radioteatern ska fungera som en motrörelse mot den utveckling inom kulturområdet som går ut på att jaga allt högre publiksiffror.

– Det står en radio i princip varje hem. På så sätt är det också ett ansvar att alla ska känna att Radioteatern är deras.

Texten har uppdaterats under dagen.

Fakta/Radioteatern

• Den första teaterföreställningen i svensk radio sändes 1925. Pjäsen hette "Kungens amour" och var skriven av Brita von Horn.

• 1929 blev Radioteatern en självständig enhet inom Radiotjänst. Per Lindberg var institutionens förste chef (1929-1931). Andra som chefat för Radioteatern är Hjalmar Gullberg (1936-1950), Per Lysander (1984-1988) och Magnus Florin (2000-2006).

• Vid den senaste lyssnarundersökningen, som gjordes strax före nyår 2010, var Radioteaterns sammanlagda lyssnarsiffror (med reprissändningar) 200.000 lyssnare.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.