Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Svensk dokumentär får hbtq-pris i Berlin

Ur den svenska dokumentären ”Kiki” som tilldelats årets Teddy Award i Berlin.
Ur den svenska dokumentären ”Kiki” som tilldelats årets Teddy Award i Berlin. Foto: Naiti Gámez

Berlin. Sara Jordenö och Twiggy Pucci Garçons vouging-dokumentär ”Kiki” vinner queer-priset Teddy Award som delas ut för 30:e gången på filmfestivalen i Berlin.

Filmen är en initierad skildring av voguing-kulturen som vuxit fram i New York ur hbtq-rörelsen. Den subkulturella danskulturen drivs av ungdomar som kämpar för att bli accepterade i samhället och få politiskt inflytande, men också söker glädje genom dansen och en gemensam fristad.

”Kiki” har tidigare tävlat på Sundance-festivalen och öppnar Tempo dokumentärfestival i Stockholm den 7 mars. Den allra första Teddy-vinnaren för bästa filmen Pedro Almodóvars ”Begärets lag” 1987. Bland tidigare Teddy-vinnare återfinns filmer som Lukas Moodyssons ”Fucking Åmål”, Todd Haynes ”Poison” och Lisa Cholodenkos ”The Kids are alright”.

För 25 år sedan gick Teddy-priset till ”Paris is burning”, om New Yorks ballroomscen.

På filmfestivalen i Berlin tilldelades även Joanna Rytels Moms on Fire priset för bästa kortfilm.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.