Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Svensk film världens längsta utan klipp

Anette Skåhlberg spelar Johanna, som här flyr från sin man rakt ner i Fyrisån.
Anette Skåhlberg spelar Johanna, som här flyr från sin man rakt ner i Fyrisån. Foto: Nathalie Behar
I över två timmar får man i en enda tagning följa den krisande Johannas kamp för att få ihop livspusslet medan hon rusar runt i Uppsalas kvarter. Nu ska filmen registreras som världens längsta spelfilm utan klipp.

Mycket långa filmtagningar kräver omfattande planering och är svåra att få till, men det blir en väldigt speciell känsla när de lyckas.

Kända långtagningar i filmhistorien finns till exempel i Michelangelo Antonionis ”Yrke: reporter”, Robert Altmans ”Spelaren” och Martin Scorseses ”Maffiabröder”.

Tidsmässigt bleknar de dock alla i jämförelse med Anette Skåhlbergs ”7333 sekunder Johanna”, som filmades i en enda två timmar, två minuter och tre sekunder lång tagning i centrala Uppsala den 7 oktober i år.

– Det krävdes enorm planering, det kan man verkligen säga. Vi höll på i flera månader och planerade detta, säger Anette Skåhlberg till DN.se.

– Man måste ha klart för sig precis vad man vill ha, sedan vet man inte precis hur det kommer att gå ändå.

Skåhlberg – både regissör och huvudrollsinnehavare – och hennes produktionsbolag behövde tre olika team för att ro filmprojektet i hamn under inspelningsdagen:

Dels själva filmteamet, dels ett lag som inför tagningen kollade av platsen och visade allmänheten hur man skulle kunna gå och inte gå när inspelningen rullade, dels ett gäng som ställde i ordning efteråt och förklarade för folk vad som hade hänt.

– Det var mycket adrenalin och koncentration. Man ska göra sin del, den man blivit tilldlelad, så att man inte blir den som sabbar alltihop.

Fyra tagningar krävdes innan det satt. I en av tagningarna tog exempelvis bränslet slut i en båt som används.

”7333 sekunder Johanna” handlar om en kvinnas kaotiska kamp för att klara skilsmässa, hushållsekonomi, barn och sexliv. Hon vill skiljas från sin svartsjuke man, men han vägrar. Hon vill ha gemensam vårdnad om dottern, mannen vill ha ensam vårdnad. Samtidigt friar hennes älskare.

– Det är en tårtbit ur hennes liv som plockats ut, kan man säga.

– Vi springer ner i en båt, vi går genom en kyrka och in i ett hotell. Vid ett tillfälle går jag ner i Fyrisån, och den sjunde oktober var det riktigt fruktansvärt kallt, kan jag säga. Vi hade dykare en bit ifrån som kunde rädda mig om jag flöt i väg. Vid repetitionerna gjorde jag det.

Under inspelningen fanns fyra vittnen från Guiness World Record i London på plats. I början av januari kommer filmen att registreras som världens längsta spelfilm gjord i en enda tagning.

Det tidigare rekordet innehades av den ryska filmen ”Russian Ark”, som var en timme och 36 minuter lång.

Produktionsbolaget Stopfilm letar nu efter en distributör till ”7333 sekunder”. Meningen är att den ska visas på biograferna.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.