Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Svenska filmer tävlar i USA

”Big boys gone bananas” berättar om Fredrik Gerttens kamp mot Dole.
”Big boys gone bananas” berättar om Fredrik Gerttens kamp mot Dole.
Två svenska dokumentärer har inbjudits till Sundancefestivalen i USA nästa år. En av dem är debuten ”Searching for sugar man”, den andra ”Big boys gone bananas”.

Svenska dokumentärer har på senare år varit framgångsrika utomland. Nu skördas en ny framgång. Två svenska filmer tävlar nästa år i den prestigefyllda dokumentärfilmsklassen på Sundancefestivalen i Utah, USA. Dokumentärfilmsklassen i Sundance har växt i såväl omfång som prestige för varje år.

De svenska bidragen är Fredrik Gerttens ”Big boys gone bananas” och Malik Bendjellouls ”Searching for sugar man”. Den senare, filmen om den bortglömde sångaren Sixto Rodriguez från Detroit, blir dessutom öppningsfilm.

– Det är extremt roligt att bli en av de utvalda 16 filmerna i dokumentärkategorin. Sundance är ju för dokumentärfilmen vad Cannes är för spelfilmen, säger Malik Bendjelloul.

I sådana här sammanhang kallar sig Malik Bendjelloul okänd debutant, även om han arbetat flera år med tv. Filmen om 70-talslöftet som skrev låten ”Sugar man” har han gjort på en laptop på köksbordet. Han är ett musikfan och har för tv intervjuat musikartister som Sting, Rod Stewart och Björk. Under några år på SVT:s kulturprogram ”Kobra” lärde han sig hur man berättar.

– Med den här filmen har jag kombinerat mina två favoritämnen, musik och en bra historia.

Filmen berättar historien om den amerikanske sångaren Sixto Rodriguez som spåddes en lysande karriär på 70-talet, men han glömdes bort. Flera år senare blev hans musik upptäckt i Sydafrika, och karriären startade igen under kampen mot apartheid.

Fredrik Gertten är också oerhört glad. Efter ”Bananas” om några nicaraguanska arbetare och deras rättsliga kamp mot fruktjätten Dole skildrar Gerttens nya film det som hände i filmens spår. Doles försök att tysta ned och stoppa den, deras anklagelser om att den ljög och rättsprocessen som Fredrik Gertten till sist vann. Hela detta förlopp handlar ”Big boys gone bananas” om.

– Att få komma tillbaka och berätta om allt det här på Sundance är spännande och oerhört coolt men också en sorts upprättelse och revansch. Det vet ju alla att det är svårt att komma igenom med ett budskap i bruset och när det gäller att få ut en film i USA är Sundance den bästa plattformen.

Festivalens betydelse bekräftas av att andra i filmbranschen tycker det är mycket viktigt att hålla ögonen på den. Och när nu ”Big boys gone bananas” blivit antagen där ger det en indikation om att den här filmens resa blir ännu större än den förra. Då har ”Bananas” ändå visats i 50 länder och på mer än 100 festivaler. För några dagar sedan visades den nya filmen på världens största dokumentärfilmsfestival, IDFA i Amsterdam.

– Precis som ”Bananas” är det här också en David och Goliat-historia. Fast på ett plan tar nog den här filmen ännu hårdare. Nu lyfter vi fram vår egen vardag, hur storbolag använder skrämseltaktik. Vi fokuserar på oss själva som mediekonsumenter, säger Fredrik Gertten.

Sundancefestivalen äger rum den 19–29 januari 2012.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.