Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Svenske kompositören om arbetet med storfilmen: ”Livsomvälvande”

Ludwig Göransson
Ludwig Göransson Other: Austin Hargrave

Han har samarbetat med den amerikanska kulturhimlens mest lysande stjärnskott. Nu drar alla i svenska kompositören Ludwig Göransson, aktuell med musiken till storfilmen ”Black Panther”.

Lite i skymundan har Ludwig Göransson de senaste åren blivit en av de mest hajpade kompositörerna i USA. När DN når honom är det dagarna före Grammygalan, där han, som producent för hiphopartisten Childish Gambino, är nominerad i fem kategorier och även ska spela låten ”Terrified".

Han äter frukost på hotellet i New York, innan han ska vidare mot repetitionerna. I studiolokalerna intill sitter artisterna SZA och Logic. Ludwig Göransson berättar att det känns ”lite sjukt” att de alla är samlade under samma tak.

Samtidigt som han förbereder sig för galan trappas förväntingarna kring ”Black Panther”’, den nya storfilmen från Marvel Studios, upp. Ludwig Göransson har gjort musiken till filmen, som kort efter USA-premiären slagit studions samtliga försäljningsrekord.

Intresset har varit stort, inte minst eftersom ”Black Panther” lyfts fram som en milstolpe i industrins kamp för ökad representation. Med en mångmiljonbuget i grunden är detta Hollywoods hittills enskilt största produktion där majoriteten av skådespelarna är svarta, rapporterar Pitchfork. 

– Det här blir en av de största filmerna i USA i år. Många talar om den som banbrytande, med en svart regissör, en nästan helt svart skådespelarensemble och samtidigt en mångmiljonbuget, säger Ludwig Göransson.

– Det är intressant hur politiken formar sig just nu. För några veckor sedan kallade Donald Trump flera länder, däribland några afrikanska, för “shithole countries”. Nu kommer en film som handlar om det mest högteknologiskt avancerade landet, som ligger i Afrika och som räddar världen. Det ska bli spännande att följa diskussionerna. 

Filmens centralgestalt är T’Challa, kung över det fiktiva afrikanska landet Wakanda som hållits hemligt och klarat sig undan kolonisering. Anledningen är landets produktion av vibranium, jordens mest värdefulla metall, som föranlett landets högteknologiska avancemang.

Ludwig Göranssons samarbete med regissören Ryan Coogler sträcker sig flertalet år tillbaka, bland annat till de hyllade filmerna ”Last stop Fruitvale Station” och ”Creed”. Göransson gillar deras upplägg, att han ges frihet, ansvar och att han involveras tidigt i processen. 

Efter att ha fått ett första manusutkast i sin hand bestämde sig Ludwig Göransson för att jaga fatt i tonen av ett afrikanskt land som undgått kolonisering. Svaren fann han genom att resa till Senegal, möta stjärnsångaren Baaba Maal och följa honom under en turné till Mauretanien. 

– För mig var det ett par livsomvälvande veckor. Jag lärde mig mycket om kulturen och att man alltid spelar musik med ett syfte. Varje melodi, varje rytm är skriven på det sättet, att den exempelvis ska spelas vid en speciell ceremoni eller begravningsritual, säger Ludwig Göransson.

Lärdomarna och inspelningarna lade grunden till filmens musik – inte minst tonerna från “talking drum”, trumman vars tonläge anpassas för att efterlikna mänsklig röst. 

Musiken har en framskjuten roll i ”Black Panther”, där flera inspelningar används. Rapparen Kendrick Lamar har, tillsammans med en lång rad gästande artister, släppt ett soundtrack med nya låtar. Göransson har, förutom att skriva filmmusiken, arbetat tillsammans med Lamar i studion under projektets gång.  

Drygt tio år har gått sedan Ludwig Göransson lämnade Sverige för studier vid University of Southern California. Tre storfilmer med Ryan Coogler och tre studioalbum med Childish Gambino har inneburit snabbt växande anseende, med en angenäm utmaning att kunna sålla bland erbjudanden som följd.

– Det är väldigt inspirerande att arbeta med två helt nyskapande kreatörer inom film och musik. Donald Glover har arbetat så hårt, och har efter albumet ”Awaken, my love!” vunnit nästan alla priser man kan vinna. Han får verkligen den uppmärksamhet han förtjänar.

– Jag vet aldrig vad som kommer att hända när vi möts i studion. Han experimenterar, skiftar idéer och stretar på. Vi pushar verkligen varandra på ett bra sätt, och det får mig att vilja prestera. 

Vi hörs på nytt dagarna efter Grammygalan, där Childish Gambino fick pris i en kategori. Ludwig Göransson berättar att det var fint i stunden men att det i längden inte har någon djupare betydelse. Hans huvudsakliga mål är att fortsätta utvecklas.

– Jag försöker arbeta på samma sätt som när jag började i Hollywood, med skillnaden att jag nu märker att all möda ger utdelning, säger Ludwig Göransson, och berättar att han också vill hitta tid för sitt soloprojekt, under namnet Ludovin.

– Jag ska försöka få mer tid att arbeta med saker där jag får ut saker av mig själv. Det viktiga nu är att kunna se igenom erbjudanden och hitta de projekt som får mig att må bra, och var jag kan lära mig mer som musiker och människa.

Ludwig Göransson

Född: 1984 i Linköping.

Bor: Los Angeles.

Bakgrund: Studier på Kungliga musikhögskolan i Stockholm och USC School of Cinematic Arts i Los Angeles. Arbetade som assistent åt kompositören Theodore Shapiro, som tilldelade honom flera projekt.

Tidigare film- och tv-produktioner: Har gjort musik till tv-serierna ”New girl”, ”Community” och ”Happy endings”, och filmerna ”Last stop Fruitvale station”, ”Creed”, ”We're the Millers”.

Musikkarriär: Har ett tätt samarbete med Donald Glover, som står bakom artistnamnet Childish Gambino. 2016 släpptes tredje albumet ”Awaken, my love!” som mottagit ett flertal priser. Har även släppt flera låtar med soloprojektet Ludovin.

Aktuell med: Kompositör till filmen ”Black Panther” som har Sverigepremiär den 14 februari.

Källa: DN, TT

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.