Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

SVT kräver ursäkt för nazist-uttalande

Foto: Nicklas Thegerström och Bertil Enevåg Ericson/TT

Sveriges Radio-profilen Ametist Azordegan kallade Janne Josefsson för nazist på Twitter i samband med ”Uppdrag granskning” på onsdagskvällen.
Nu kräver programmets projektledare Nils Hansson en ursäkt av musikjournalisten.

Ametist Azordegan, känd musikkritiker och programledare i bland annat SR Metropol, tyckte inte om ”Uppdrag gransknings” program om det vänsterextrema våldet och skrev ”Kan inte Janne Josefsson bara komma ut som nazist/SVP en gång för alla?” på Twitter.

Nils Hansson reagerar starkt mot inlägget

– Här har vi journalister som med stort mod granskar extrema grupper. Att Janne Josefsson av alla ska bli kallad för nazist är helt oacceptabelt, speciellt då det kommer från en public service-profil, säger Nils Hansson till Dagens Media.

Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl tar avstånd från Ametist Azordegans uttalande, men framhåller för Dagens Media att Azordegan inte är anställd av SR och att de aktuella twitterinläggen har plockats bort.

Ametist Azordegan publicerade vid lunchtid på torsdagen ett långt inlägg på Facebook där hon förklarar att hon ”ironiserade över Janne Josefsson för jag tycker han gjorde ett dåligt journalistiskt jobb” och att hon skrev i affekt.

Hon tror inte att Janne Josefsson är nazist, men beskriver honom som ”sensationslysten” och ”en usel journalist” som hellre vill skapa reaktion i stället för reflektion med sina reportage.

Janne Josefsson säger till Expressen att han inte tänker svara Ametist Azordegan.

– Hon får tycka precis vad hon vill. Det är det som är yttrandefrihet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.