Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

SVT om kritiken: ”Ändra nationalsången är inget lagbrott”

Gina Dirawi, Jon Henrik Fjällgren och Sarah Dawn Finer i lördagens framträdande i Melodifestivalen.
Gina Dirawi, Jon Henrik Fjällgren och Sarah Dawn Finer i lördagens framträdande i Melodifestivalen. Foto: Jessica Gow/TT

Lördagens mellanakt i Melodifestivalen, där ord byttes ut i nationalsången, har anmälts över 200 gånger till Granskningsnämnden. Trots kritiken säger SVT att man skulle ha resonerat på samma sätt i dag.

I sången som framfördes av Gina Dirawi, Sarah Dawn Finer, Jon Henrik Fjällgren och en pensionärskör byttes textraden ”Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden” ut till ”Ja, jag vill leva jag vill dö på jorden”. En ändring som fått många tittare att reagera.

Aftonbladet uppmärksammade under gårdagen att anmälningarna till Granskningsnämnden har rasat in. När DN når myndigheten är siffran uppe i 205 anmälningar. En anmärkningsvärt hög siffra om man jämför med andra omdiskuterade SVT-program. Julkalendern ”Tusen år till julafton” fick till exempel bara 27 anmälningar. Ett avsnitt av ”Opinion live” (11/2) som diskuterade Makode Lindes konst fick 98 stycken.

Men Melodifestivalens projektledare Anette Helenius tycker inte att jämförelsen är relevant.

— Vi når tre miljoner tittare varje lördag och kvällstidningarna hårdbevakar oss med många uppslag per vecka. I det sammanhanget är inte 200 personer särskilt många.

Hur ser du på kritiken?

— Vi försöker göra ett brett och folkligt program och såklart är det trist att inslaget missuppfattade av somliga. Vi har givetvis aldrig som mål att bli anmälda.

Enligt Anette Helenius är kvällstidningarna en bidragande orsak till att så många har anmält. Innan programmet hade sänts spreds en felaktig nyhet om att nationalsången skulle framföras på arabiska, vilket också tas upp i ett flertal av anmälningarna. Helenius säger att hon är stolt över lördagens program och skulle inte ha gjort något annorlunda om hon fått en ny chans.

— Man får göra om nationalsången. Vi har inte brutit mot någon lag. Det har dessutom gjorts tidigare av bland annat Zlatan. Vi bytte ut orden därför att det passade in mycket bättre i det budskap vi försökte förmedla.

Vad var det?
– Att spegla dagens Sverige. Och att musik kan förena människor.

Läs mer: ”Nationalsången är rörlig materia”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.