Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

SVT om kritiken mot ”Vegorätt”: ”Vi ville skildra miljön de lever i”

SVT:s matprogram ”Vegorätt” med Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn.
SVT:s matprogram ”Vegorätt” med Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn. Foto: Mattias Ankrah / SVT

Många har efterfrågat ett köttfritt matprogram. Men besvikelsen var stor efter premiären av SVT:s ”Vegorätt”. ”Jag förstår ärligt talat inte kritiken”, säger Micael Lekberg, ansvarig utgivare på SVT Malmö.

Hälsofixerat, fördomsfullt och parodiskt. Reaktionerna i sociala medier har varit starka efter gårdagens premiär av SVT:s ”Vegorätt”. I det första avsnittet av vad som beskrivs som ”Sveriges första vegetariska matprogram”, syns programledarna Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn göra yoga och laga recept som smoothieskål och raw majonnäs i lantliga, skånska miljöer.

Men Micael Lekberg på SVT i Malmö, som är ansvarig utgivare för programmet är inte oroad över kritiken.

– Vi har fått en del negativa synpunkter, visst, men även mycket uppskattning från många som programmet riktar sig till – unga tjejer som följer Elenore och Karoline. Jag vet inte om du känner till dem, men de är väldigt stora i de här vegetariska kretsarna. Jag har sett någon synpunkt från äldre män som kanske inte riktigt tillhör målgruppen.

Vad var er tanke med programmet?

– För att nå målgruppen som programmet riktar sig till – unga kvinnor mellan arton och trettiofem – så är den här typen av program helt rätt. Två unga men väletablerade tjejer som intresserar sig för matlagning på ett annat sätt. Konceptet är ett livsstilsprogram med goda och snygga recept. Vi ville skildra miljön de lever i.

Lekberg håller inte med om kritiken att programmet skulle spä på fördomar om vegetarianer.

– Jag förstår ärligt talat inte kritiken. Vi spär inte på några fördomar alls, det är ett personligt berättat program utifrån hur Karoline och Elenore lever sina liv. Vi gör många olika matlagningsprogram, just det här programmet handlar om dem.

– Kanske har de som är negativa en redan etablerad bild av hur ett matlagningsprogram med vegetarisk mat skulle se ut. När den bilden inte stämmer så blir vissa besvikna.

Ni presenterar programmet som ”100% hälsosamt och naturligt”. Ser du en risk med hälsofixeringen eftersom det riktar sig till en ung, kvinnlig publik?

– Nej jag förstår inte det problemet. Det är väl bra att det finns ett komplement. Det här programmet innehåller inga etiska eller moraliska pekpinnar. Det skickar inte ut några signaler vad som är rätt eller fel. Människor får givetvis äta vad de själva vill, säger Micael Lekberg.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.