Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

SVT-program skickade porr till barn

Infällt i bilden är en pixlad skärmdump från porrfilmen.
Infällt i bilden är en pixlad skärmdump från porrfilmen. Foto: TT

När SVT:s konsumentprogram för barn och unga, ”Rea”, skulle skicka sms till ett drygt 60-tal så kallade mobilreportrar blev det fel. En bifogad länk ledde barnen vidare till en porrfilm.

– Vår dotter hade ingen egen telefon när hon registrerade sig som mobilreporter, så meddelandet kom till min telefon. Jag är glad att hon slapp se det, men jag kan tänka mig att flera ändå sett det utan att ha bett om det, säger en som är förälder till en 12-årig mobilreporter.

Ungefär en gång i veckan får de cirka hundra mobilreportrarna i ”Rea” – barn och ungdomar runtom i landet – i uppdrag via sms att på film kommentera en specifik fråga. I veckan skulle de tala om sin favoritglass och som vanligt försågs sms:et med en länk som ska kunna leda ”reportern” till en plats där man kan avregistrera sig.

Men länken, som DN tagit del av, leder till en filmsekvens där två män har samlag. ”Gay sex is the answer” står det i filmens övre högra hörn. Föräldern som kontaktat DN understryker att familjen annars uppskattar programmets innehåll, ambition och redaktion mycket.

– Jag vill inte rikta någon kritik utan bara belysa hur utsatta vi alla är på internet, inte minst barn och ungdomar. En bokstav eller siffra fel och man kan hamna helt fel alldeles oavsiktligt. Vi måste diskutera hur de kan bli mindre utsatta och ha ett sunt internetanvändande, säger föräldern.

– Det märktes att redaktionen tog det på allvar, men skadan var redan skedd. ”Rea” är ett kritiskt granskande program som bland annat lär barn att inte vara blåögda och hade någon annan begått det här felet hade de helt säkert hängt ut den.

”Rea”-redaktionen insåg snabbt sitt misstag och skickade ut ett nytt sms med en rättvisande länk. Därtill ringde man runt till mobilreportrarnas föräldrar och beklagade det inträffade. Föräldrarna fick också ett mejl med ett tack.

– De har varit väldigt tacksamma för vår hantering, att vi personligen ringt runt till alla för ett samtal. Vi har också varit i kontakt med Tumblr där filmsnutten är publicerad, säger SVT:s kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala.

Hur kunde det gå så här?

– Det beror helt enkelt på den mänskliga faktorn. När länken, som är en förkortad adress, skulle kopieras in missades ett avslutande ”f” och då hamnar man på ett nedsläckt Tumblr-konto med olämpligt innehåll. Det gick lite för fort.

– Vi är mycket ledsna över det som har skett, och kommer att göra allt som står i vår makt för att det inte ska ske igen, säger Rasiwala.

DN kan bekräfta att med ett ”f” i slutet så går den förkortade länken rätt, ett klick och man hamnar på avregistreringssidan för ”Rea”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.