Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

SVT-programledare utsatt för hatattack på nätet

Foto: Hanna Eklöf/SVT

Programledaren Hanna Persson fick utstå hatiska meddelanden i sociala medier efter SVT Flows Oscarsbevakning i natt. Bland annat fick hon höra att hon borde dö. ”Filmsverige hatar nu mig, sorry”, skriver hon på sin blogg.

Persson blev tillfrågad att delta i bevakningen för att vara en ung programledare i kontrast till de rutinerade filmexperterna. Men på sociala medier har hon det senaste dygnet fått ta emot kritiska åsikter om sin kompetens och sitt utseende.

Till DN säger hon att hennes spontana känsla efter att ha läst kritiken var att hon inte skulle ha tackat ja till uppdraget.

– Men jag tänker också att det inte är första gången filmvärlden rasar. När Navid Modiri höll i filmkrönikan utan att ha sett en Bergmanfilm, eller när Filip och Fredrik kommenterade Oscarsgalan, blev folk också rasande. Det är väldigt många som inte har någon aning om vem fan jag är. Jag kommer från blogg- och poddvärlden. Min målgrupp består av 24-åringar utan något stort filmintresse. Det kanske var ett feltänk gällande målgrupp från början. Jag tror jag var alldeles för naiv.

Till viss del säger sig Persson förstå kritiken kring att hon inte var tillräckligt förberedd.

– Man kan alltid förbereda sig mer, och visst, det var rejält svajigt i perioder. Det som är riktigt deprimerande är att väldigt många killar skrev saker som att jag är en slyna och frågade ”Vad det är för kärringar som sitter i soffan?” Det är det greppet många killar tar till, det är så man sänker en tjej: fokuserar på hennes sexualitet, vilket gör mig väldigt ledsen.

Persson följde kommentarerna på sociala medier samtidigt som hon ledde programmet.

– När man har som uppgift att följa flödet, och på natten när man dessutom är än mer hudlös, och läser att man borde dö – då gör man en ännu sämre sändning.

Har du någonsin fått liknande reaktioner?
– Nej, aldrig. Visst, jag har skrivit om feminism sedan jag var sexton. Det är klart att jag fått höra från folk som inte har hållit med, men aldrig i den här utsträckningen. Jag är ju inte en offentlig person på det sättet. Jag är ju ny i tv. I fall man ska titta på det helt krasst så är det ju en filmgala, och jag ser det inte som blodigt allvar. Men det är det för många, det borde jag förstått. Visst är jag filmintresserad men verkligen ingen filmnörd, vilket inte heller var min roll, jag skulle ju vara den som skulle ställa de dumma frågorna.

Hur hanterar du det som hänt?
– Jag ska köpa godis och se en film. Sånt här blåser väl över men jag känner mig just nu ganska skör. Jag får väl se någon Oscarsnominerad film. Jag har ännu inte sett ”Selma” och det fick jag ju skit för. Du får skriva så att det framstår att jag skrattar när jag säger det där sista.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.