Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

SVT reagerar på förslaget om sammanslagning

SR, SVT och UR kan komma att slås samman.
SR, SVT och UR kan komma att slås samman. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Medieutredningens rapport om public services framtid innehåller flera tydliga brister menar SVT. ”Utredaren säger sig vilja stärka bolagens oberoende men lägger samtidigt en lång rad förslag som minskar det”, säger Jimmy Ahlstrand, strategichef på SVT.

Som DN skrev om i onsdags har den statliga Medieutredningen lagt fram 17 frågeställningar som de anser bör utredas vidare innan den nya tillståndsperioden inleds år 2020.

Bland annat föreslås en utredning om att de tre nuvarande public service-bolagen Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion ska slås samman till ett. Även vikten av att säkra public services oberoende ställning vid i ett framtida scenario där ett riksdagsparti som inte står bakom idén om det fria ordet och oberoende medier har tagit makten, betonas i PM:et.

– Jag kan bli bekymrad när vissa reagerar med att det kan ju inte hända här när vi lyfter den frågan. Jag tycker att vi ska ha ett system som håller även under de värsta stresstesterna, säger regeringens utredare Anette Novak till Medievärlden som var först med att ta del av promemorian.

Enligt Jimmy Ahlstrand, strategichef på SVT, är Medieutredningens PM bara ett av många inspel som kommer att göras inför den kommande tillståndsprocessen. På frågan hur SVT ställer sig till en eventuell sammanslagning av de tre public service-bolagen svarar han därför att man inte har någon åsikt.

– Det är ett inspel från utredaren Anette Novak och därmed inget som vi själva lagt fram. Då frågan inte är vår har vi därför inte tagit ställning i den och har heller inte någon åsikt i huruvida det vore bra eller dåligt.

Då Jimmy Ahlstrand menar att fler aktörer, inklusive SVT själva, kommer att lämna tankar och inspel inför den kommande tillståndsprocessen ser han därför ingen anledning att gå in i detalj på just på Medieutredningens PM. Dock säger han att det innehåller flera tydliga brister.

– Vi kan se att det finns luckor och brister i pm:et, vilket inte är förvånande med tanke på att utredaren inte har haft i uppdrag att utreda public service som sådant.

Är det någon av de 17 punkterna som presenterades som ni ändå tycker är viktiga?

– Det finns många aspekter som vi tidigare lyft själva. Bland annat att man måste se över finansieringsformen och att värna om oberoendet. Men där ser vi att utredaren, som säger sig vilja stärka public service-bolagens oberoende, har lagt in en lång rad förslag som minskar det.

På frågan om hur SVT ser på utredarens oro för att ett regerande parti som inte står bakom idén om det fria ordet svarar Jimmy Ahlstrand att man inte ser någon sådan risk i dagsläget.

– Om svenska folket skulle välja ett antidemokratiskt parti till makten så kan de ändra många av villkoren för publik service och de kommersiella aktörerna. Men som det ser ut nu så har vi stöd för den svenska modellen från samtliga partier i riksdagen och vi ser därför inte några sådana risker i dagsläget. Givetvis ska systemet fungera i alla scenarion och det är därför viktigt att ha grundlagar som skyddar och säkrar yttrandefriheten så långt som möjligt.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.