Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Swefilmer misstänks ha genererat tretton miljoner i intäkter

Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Filmsajten Swefilm stängs ner efter husrannsakan. Polisen yrkar kvarstad på tretton miljoner kronor. ”Det är pengar som sajten har genererat, troligen via donering och annonsintäkter”, säger Paul Pintér, nationell samordnare i immaterialrättsliga brott.

Swefilmer startades i februari 2011 och har länge varit en av Sveriges största sajter för strömning av filmer och serier. Via en server i Ryssland har sajten erbjudit svensktextade filmer utan bolagens tillstånd. I ett Youtubeklipp meddelar nu en av sajtens administratörer att sidan, från och med fredag, stängs ner för gott. Detta efter en husrannsakan som polisen gjort i början av juli. 

– Det här har varit en jobbig vecka, eller egentligen en jobbig månad, säger mannen i filmen, och uppger att han spenderade 90 timmar i häkte efter husrannsakan.

Youtubeklippet är det enda officiella uttalandet som Swefilmer har gjort.

Rättighetsalliansen (tidigare Antipiratbyrån), som representerar flera av de drabbade rättighetshavarna, ligger bakom den polisanmälan som nu lett fram till husrannsakan.

Paul Pintér är nationell samordnare i immaterialrättsliga brott hos polisen och uppger att det finns fler misstänkta i ärendet.

– Det handlar om brott mot upphovsrättslagen. Även om Swefilmers servrar inte har själva filmerna, utan använder sig av ryska servrar, tillgängliggör man upphovsrättskyddat material utan rättighetshavarnas godkännande. Så det finns inget lagligt någonstans i den kedjan. 

Förutom beslagtagna datorer och telefoner har polisen även yrkat kvarstad på tretton miljoner kronor, vilket innebär att den brottsmisstänkte förlorar rätten att förfoga över egendomen.

– Det är pengar som sajten har genererat, troligen via donering och annonsintäkter.

Varför är sajten inte nere ännu?
– Att stänga ner sajter är inte så enkelt för oss, vi har inte det lagsystemet i Sverige helt enkelt. Men som han själv säger i Youtubeklippet kommer de att stänga ner sajten den 31 juli och ur vårt perspektiv är det ju ett glädjande besked.

Kommer det att bli en rättegång?
– Det går inte att säga ännu. Förundersökning pågår och åklagare kommer att ta ett beslut först när förundersökningen är klar. 

Filmbranschen har länge varit ute efter att stänga Swefilmer och liknande sajter. Per Strömbäck, talesperson för Film- och tv-branschens samarbetskommitté, är en av de som välkomnar beskedet.

– Om det stämmer är det goda nyheter för filmskapare och de som försöker driva lagliga tjänster. Men problemet är inte löst. Att jaga illegala sajter är lite som att rensa ogräs, de tenderar att dyka upp igen. Filmsajten Dreamfilm gav ett liknande besked efter husrannsakan i våras, men de dök snabbt upp igen under ett annat domännamn.

Handlar det inte bara om att det inte finns några vettiga, lagliga alternativ? 
– Det där stämde bättre för ett par år sedan. Men vi riskerar att hamna i en tankefälla om vi tror att en sak löser allt. Lösningen är snarare en kombination av flera åtgärder. Dels rättsliga, men också fler lagliga tjänster. Det är också viktigt att mellanhänder som internetoperatörer och betalningsförmedlare tar ansvar. Men även att attityden förändras. Flera undersökningar visar att gratis fortfarande är den största anledningen till att folk använder illegala tjänster, säger Per Strömbäck.

Rasmus Fleischer var med och grundade Piratbyrån 2003, och är numera författare och forskare vid Stockholms universitet. Han ser ett tydligt skifte mellan fildelningskulturen och dagens strömningssajter.
– Fildelning bygger mer eller mindre på en deltagarkultur, medan konsumenter av strömningssajter är passiva. Strömningssajterna gör egentligen exakt samma sak som de lagliga alternativen, även om affärsmodellen ser annorlunda ut.

Han menar att strömningssajterna är mer kommersiella i grunden eftersom de kräver en betydligt större ekonomisk omsättning än fildelningssajterna för att kunna betala för bandbredden.

– Idag har många gått över till piratströmning för att det är mer bekvämt. Och riskfritt. Det är ju inte olagligt att titta. Det kan jag tycka är inkonsekvent. Idag gynnar lagen de piratströmmande sajterna på bekostnad av fildelningen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.