Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Tecknat sex ska uppdatera unga

Ett tydligt resultat av ungdomars minskade sexualkunskap är den ökade spridningen av klamydia. En ökning som beror på att många helt enkelt inte vet hur man använder kondom. Men det ska UR:s nya sexualkunskapssatsning ändra på.
Ett tydligt resultat av ungdomars minskade sexualkunskap är den ökade spridningen av klamydia. En ökning som beror på att många helt enkelt inte vet hur man använder kondom. Men det ska UR:s nya sexualkunskapssatsning ändra på. Illustration: Pär Berg
Den första svenska sexualkunskapsfilmen på 25 år är här. Bakom filmen ”Sex på kartan” står UR och RFSU som märkt av en minskad sexualkunskap bland många ungdomar de senaste åren.

– Det är en demokratifråga att ge människor likvärdiga kunskaper om sin egen kropp, säger Annamaria Dahlöf, projektledare på UR.

Fem elever har samlats i skolbiblioteket för att få läxhjälp i matte. Upp dyker vikarien Jao som inte kan så mycket om algebra och ekvationer, men desto mer om sex. Så börjar den 27 minuter långa tecknade filmen ”Sex på kartan” som börjar visas i SVT den 17 januari och som kommer att finnas tillgänglig för högstadieklasser över hela landet. Filmen innehåller detaljerade förklaringar om allt från kondomlära till en realistiskt tecknad sexscen. Manuset bygger på autentiska frågor om sex som kommit in till UR:s och RFSU:s frågelådor.

– Frågorna har blivit alltmer grundläggande på senare tid, som ”Kan man bli med barn om man badar i en simbassäng där en kille fått utlösning?”. Filmen innehåller därför ren baskunskap om sex, något vi märkt att många svenska ungdomar i dag inte har, säger Annamaria Dahlöf, som står bakom filmens idé, manus och regi.

Som ytterligare krafttag
för att öka svenska ungdomars kunskap om sex ska UR sända fler nyproducerade program under 2011. Serien ”Sexualkunskap”, dokumentärfilmen ”Myten om mödomshinnan”, boken ”Sexualkunskap” samt radioprogrammet ”Hångla” är några exempel. Den film som varit mest populär inom sexualundervisningen bland lärare sedan den släpptes är en dansk tecknad film från år 1986.

Var det på tiden med en ny?

– Ja, det har hänt en del på 25 år. Vi lever i ett annat samhälle som har en helt annan syn på enkönat sex och där alla inte heter Rune och Ola.

Pär Berg, regiproducent på Eksjö animation, är en av animationsstudions medarbetare som handtecknat filmens explicita samlagsscener och anatomiska snoppar.

– Att sitta och teckna detaljerade könsorgan i blyerts blir väldigt köttigt och ”up in your face”. Det är sällan man konfronteras med den delen av kroppen på det sättet. Det har varit väldigt speciellt, säger Pär Berg.

Trots att studion fått liknande uppdrag förut hördes en del fniss i korridorerna den första tiden.

– Kuk och fitta sägs hela tiden i filmen och det var lite pinsamt de första veckorna, men sen blir det mer som ett jobb. Vissa som besökt oss under vårt arbete har blivit lite chockerade när det ligger en kuk­atlas framme och det hänger bilder på könsorgan på väggarna.

Eksjö animation kom i kontakt med RFSU under inspelningen av en upplysningsfilm om kondomer på uppdrag av landstinget och tvekade aldrig när organisationen hörde av sig igen.

– Den känns betydelsefullt att göra en film med en tydlig målgrupp som ska upplysa och informera i en väldigt viktig sak. Att undervisa unga människor och flera generationer efter dem i ett så svårt ämne har varit en utmaning, säger han.

Samtidigt som UR och RFSU proklamerar nya krafttag för en förbättrad sexualupplysning har våldtäktsanklagelserna mot Wikileaks grundare Julian Assanges och Johanna Koljonens replikerande Twitterinlägg (DN lördagen den 18 december) om gränsen mellan övergrepp och sex på lika villkor fått stor uppmärksamhet i medierna. Koljonens webbsida #prataomdet har utvecklats till något som närmast går att beskriva som en kollektiv rörelse där den medborgerliga debatten kallats en mind­re revolution och folkrörelse.

Är all denna respons ett tecken på att sexualfrågorna legat för länge under ytan?
– Ja, vuxna måste ta sitt ansvar och inte låta porrfilmer vara den enda sexuella informationskällan för våra ungdomar. Det fattas fortfarande ett språk för att kunna prata om sex. Ett språk som känns bekvämt både för tonåringar och för vuxna, oavsett om upplevelsen varit fantastisk eller obehaglig, säger Annamaria Dahlöf.

”Sex på kartan” har premiär i januari på SVT

Sexualundervisningen blev obligatorisk i svenska skolor år 1955.
En av de första och den mest omtalade svenska sexualkunskapsfilmen, som också visades på bio, är ”Kärlekens språk” från 1969. År 2004 gjordes en modern version av filmen med Regina Lund som programledare.
I dag finns sexualundervisning endast som en valbar kurs på de flesta lärarhögskolor i landet. Från och med nästa år kommer sexualundervisningen att bli obligatorisk för dem som utbildar sig till mellanstadielärare.
Den senaste svenska sexualkunskapsfilmen på 25 år ”Sex på kartan” har premiär på SVT den 17 januari.
Källa: RFSU och UR

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.