Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-18 16:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/the-irishman-far-full-pott-och-visas-snart-i-sverige/

Film

”The Irishman” får full pott och visas snart i Sverige

Martin Scorsese. Foto: Kimberly White

Martin Scorseses nya film ”The Irishman” får strålande kritik. Men den visas bara på ett fåtal biografer eftersom den har premiär på Netflix i slutet av november. 

Veteranen Martin Scorsese påstås vara tillbaka i full kraft. Hans nya mastodontfilm ”The Irishman” (3,5 timmar lång) är det bästa han gjort på trettio år, skrev The Guardians filmkritiker Peter Bradshaw redan i mitten av oktober, och delade ut full pott i betyg. Det vill säga i samma klass som mästerverket ”Maffiabröder” som hade premiär 1990. Och även denna gång är det en historia om maffian. 

Filmen har just gått upp i New York och London, men den visas bara på ett fåtal oberoende kvalitetsbiografer. De stora distributörerna bojkottar ”The Irishman” eftersom den finansierats av Netflix, där den har premiär i slutet av november. De stora biojättarna brukar kräva ensamrätt för bio under nittio dagar. Netflix vill korta tiden, vilket väckt harm i direktörsrummen.  

Så även i Sverige blir det bara ett fåtal biodukar som visar ”The Irishman” (premiär 22 november) innan allt brakar loss på Netflix med Robert De Niro, Al Pacino och Joe Pesci i de ledande rollerna.