Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Tilde de Paula leder baktävling

"Jag ska peppa och stötta deltagarna", säger Tilde de Paula om sin roll i "Hela Sverige bakar".
"Jag ska peppa och stötta deltagarna", säger Tilde de Paula om sin roll i "Hela Sverige bakar". Foto: TV4
Tilde de Paula leder nya programmet "Hela Sverige bakar", som beskrivs som ett bakningens "Sveriges mästerkock". Men när det vankas bakning i hennes eget kök rör hon ner en kakmix i vatten.

"Hela Sverige bakar" är namnet på TV 4:s nya satsning som i höst sänds i fyrans systerkanal Sjuan. Och bakning har onekligen blivit en folkrörelse. Överallt tycks en surdeg stå på jäsning och i vart och vartannat kök pysslas det med färggranna macarons och cupcakes.

Programledaren Tilde de Paula tror att det ivriga bakandet kan vara en reaktion på de senaste årens stressiga samhällsklimat.

– Det här är ett väldigt fysiskt sätt att komma närmare det som är på riktigt. Du står och knådar med dina händer i någonting som ska bli något du kan äta. Det tar tid, man kan inte stressa processen. Det är så långt ifrån en latte på språng som du kan komma, menar hon.

När Tilde de Paula erbjöds programledarjobbet var hennes spontana reaktion att skratta högt.

– Det första jag sa var: "Nu tänker ni helt fel. Ni tror att eftersom jag har många barn är jag en bullmamma. Ring Leila!", berättar hon och tillägger:

– Jag är verkligen inte en bakmänniska. Jag är en sådan som tycker att det går hur bra som helst med en pulvermix som man blandar i vatten.

Det som fick henne att tacka ja till uppdraget var tanken på att få möta deltagarna:

– Mötet med helt vanliga människor som inte är drillade medieproffs, jag älskar ju det. Det är det som gör att jag drar ut på Triss-skrapet i Nyhetsmorgon i all oändlighet.

"Hela Sverige bakar" baseras på BBC:s "The great British bake off". De tävlande kommer att bedömas av två experter: Johan Sörberg, som är coach för det svenska bagarlandslaget, och Birgitta Rasmusson, författare till bakningsklassikern "Sju sorters kakor". Vinnaren får ge ut en egen bakbok.

Just nu pågår castingprocessen för fullt, och i sommar startar inspelningarna på Taxinge slott utanför Stockholm.

– Det ligger i en jättetjusig miljö med prunkande grönska. Det kanske känns förutsägbart, men lite så känner jag att hela programmet ska vara. Ett vackert program.

Fakta/Tilde de Paula

Ålder: 39.

Bor: I Stockholm.

Familj: Barnen Elian, 12, Zion, 11, Naemi, 7, och Ilyah, 8 månader. Sambon Thomas Eby.

Bakgrund: Varit programledare för bland annat "Fredagspuls", "Saknad", "Kändisdjungeln" och "Spårlöst".

Aktuell: I "Nyhetsmorgon söndag" och till hösten i "Hela Sverige bakar".

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.