Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-23 14:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/tio-tips-infor-tempofestivalen/

Film

Tio tips inför Tempofestivalen

”Raggarjävlar” Foto: Tempofestivalen

Sebastian Ringlers fyllerusiga ”Raggarjävlar” öppnar årets Tempofestival måndag den 4 mars. Under veckan visas långt över 100 dokumentärer från hela världen. Nicholas Wennö guidar till några filmer att se fram emot på Sveriges största dokumentärfilmsfestival som firar 20 år. 

Rätta artikel
”Transnistra”

”Transnistra”

Regi: Anna Eborn

Kärlek, vänskap och livsdrömmar. Anna Eborns fjärde dokumentär är ett drömskt, vardagspoetiskt och fascinerande grupporträtt av unga människor i utbrytarrepubliken Transnistrien som lever i en post-Sovjetisk baksmälla. ”Transnistra” har prisats på filmfestivalen Rotterdams och Göteborgs filmfestival. 

Läs intervju med Anna Eborn  

 

Operasångerskan Siv ”Sivandivan” Foto: Tempo filmfestival

”Sivandivan” 

Regi: Emelie Jönsson och Gustav Ahlgren 

Roligt och rörande om den revanschlystna operasångerskan Siv Wennberg som tar en sista chans att sola sig i rampljuset. Övergiven och ensam i en Östermalmslägenhet som belamras av gamla pressklipp, notblad och rekvisita planerar den excentriska operadivan för sin grandiosa återkomst. 

 

”Camorra” Foto: Tempo filmfestival

”Camorra” 

Regi: Francesco Patierno

Under 2000-talet har den neapolitanska maffian hamnat i strålkastarljuset som aldrig förr efter Roberto Savianos bok och  tv-serier som ”Gomorra”. Patierno skildrar hur Camorran växte sig stark i Neapel med hög arbetslöshet och social misär från 60-talet till 90-talet.   

 

”Each and every moment” Foto: Tempo filmfestival

”Each and every moment”

Regi: Nicolas Philibert

Franska dokumentärstjärnan Nicolas Philibert gör ett vardagligt grupporträtt av vardagens superhjältar - sjuksköterskorna som förenas i sin vilja att hjälpa andra. Realistisk observationsdokumentär som följer studenter på deras första stapplande steg i karriären. 

 

”Exit” Foto: Tempofestivalen

”Exit” 

Regi: Karin Winther

Norsk dokumentär som undersöker mekanismerna bakom varför vissa unga personer dras till extrema våldsbejakande organisationer. Filmen kretsar kring den avhoppade nazisten Karen Winther som själv söker upp likasinnade som lämnat den hatiska livstilen bakom sig. 

 

”Cat rescuers” Foto: Tempo filmfestival

”The Cat rescuers”, 

Regi: Rob Fruchtman och Steven Lawrence

I New York lär det finnas hundratusentals hemlösa katter. Några av dem får hjälp av en skara idealistiska volontärer från Brooklyn som försöker hjälpa dem till kattcenter där de har chans att bli bortadopterade. En karaktärsdriven dokumentär både vad gäller katterna och deras mänskliga räddare i nöden. 

 

”Screwball” Foto: Tempo filmfestival

”Screwball”

Regi: Billy Corben

Skruvad och originell true crime-komedi som kretsar kring stereoider, solarier och skönhetskliniker. En kroppsbyggare som luras att investera pengar i en skönhetsklinik i Florida upptäcker en osannolik brottshärva med kopplingar till några av de största baseballstjärnorna i USA. 

 

”Silence of others” Foto: Tempo filmfestival

”Silence of Others”

Regi: Almudena Carracedo och Robert Bahar

Känslostark dokumentär som river upp spanska natonionalsår från Franco-tiden som sopats under mattan. Regiduon Carracedo och Bahar följer offer och anhörigas kamp för upprättelse och att ostraffade mördare och plågoandar ska ställas inför rätta.  

 

”What Waala want” Foto: Tempo filmfestival

”What Waala want”

Regi: Christy Garland

Feministiskt uppväxtdrama om en envis palestinsk tonårstjej från  flyktinglägret Balata som bestämt sig för att bli polisbefäl i säkerhetsstyrkorna. I fem års tid följer den kanadensiska regissören Waala - från strulig problemflicka till en ansvarstagande ung kvinna. 

 

 

”Meeting Gorbachev” Foto: Tempofestivalen

”Meeting Gorbachev”

Regi: Werner Herzog 

Tyska dokumentärlegendaren Werner Herzog gör ett både politiskt och personligt porträtt av Michail Gorbatjov, den sista presidenten för det forna Sovjetunionen som skapade så mycket töväder med sina ”perestrojka”-reformer att han själv tvingades bort från makten.