Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/tomas-alfredson-gor-storfilm-av-broderna-lejonhjarta/

FILM

Tomas Alfredson gör storfilm av ”Bröderna Lejonhjärta”

Staffan Götestam (Jonatan)och Lars Söderdahl (Skorpan) i ”Bröderna Lejonhjärta”.
Foto: SF

Från MI6-spioner i London till unga frihetskämpar i Nangijala. Filmregissören Tomas Alfredson planerar att filma Astrid Lindgrens ”Bröderna Lejonhjärta”.

Den svenska succéregissören bakom ”Låt den rätte komma in” och ”Tinker, tailor, soldier, spy” har köpt rättigheterna till boken som kom ut 1973 och filmades av Olle Hellbom några år senare.

Producent är Peter ”Pjodor” Gustafsson som tidigare jobbat som filmkonsulent på Svenska Filminstitutet och producerat Amir Chamdins ”Om Gud vill” samt de animerade barnfilmerna om ”Pettson & Findus”.

Enligt vad DN erfar tar Gustafsson tjänstledigt från sitt jobb som programbeställare på SVT för att jobba med filmprojektet.

– Jag jobbar med ett projekt. Det enda jag kan säga nu är att det är i ett väldigt tidigt skede och att ingenting är klart, säger Peter ”Pjodor” Gustafsson till DN.

Enligt vad DN erfar, kommer budgeten att vara väl tilltagen för en svensk produktion – storleksklassen 200 miljoner kronor, vilket är ungefär på samma nivå som Alfredsons brittiska storfilm ”Tinker, tailor, soldier, spy”.

För att få ihop en för svenska mått mätt så gigantisk budget, som tidigare bara ”Arn”-filmerna varit i närheten, av kommer det att krävas flera utländska investerare.

Både Tomas Alfredson och Peter ”Pjodor” Gustafsson har under veckan varit på Cannesfestivalen.

I filmen ”Bröderna Lejonhjärta” från 1977 spelades huvudrollerna av Staffan Götestam (Jonatan) och Lars Söderdahl (Skorpan), Allan Edwall, Per Oscarsson, Gunn Wållgren och Georg Årlin som Tengil.

Sedan dess har fantasygenren blomstrat. Möjligheterna att iscensätta den magiska sagan där den eldsprutande draken Katla och den jättelika lindormen kämpar mot varandra är helt annorlunda i dag än då.

En ny filmatisering skulle snarare jämföras med filmer som ”Sagan om ringen” än den gamla 70-talsfilmen.

DN har sökt Tomas Alfredson för en kommentar.