Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Trav som livsstil

TRAVRIKET, SVT 2 20.00. I dokumentären "Travriket" har Johanna St Michaels följt ett antal personer på Årjängs travbana som vikt sina liv åt travsporten.

Vill man bli rik ska man hålla sig borta från trav. En handfull av landets alla travtränare tjänar mer än låt oss säga en byggnadssnickare. Bara var tjugonde travhäst går ihop ekonomiskt, resten är förlustaffärer. Inte heller den som spelar på trav har särskilt stora chanser att vinna storkovan, det vet nog de flesta av oss.

Men det hindrar inte drömmar från att frodas, och för många är travlivet en livstil, både för dem som jobbar med det och för dem som reser till travbanor och spelar.

Filmen "Travriket" är gjord av Johanna St Michaels som är uppvuxen i Värmland. Hon har både tränat hästar, jobbat som veterinärassistent och varit försäljare i toton. Hon red även Årjängsbanans första montélopp på 80-talet.

Det märks att St Micheals inte bara gjort ett besök i en spännande miljö, hon vet vilka villkoren är, vilka glädjeämnen som finns och vad som driver den som drabbats av travbacillen.

Hon följer bland andra en far och en dotter som tillsammans driver ett litet stall på den lilla travbanan Årjäng i Värmland. Nils Ola Andersson och Rebecca Arnerlöf sliter tillsammans med hästar som inte har de allra bästa förutsättningarna för att tävla. De får som småtränare hålla till godo med sekunda material. Hästarna med de bästa stamtavlorna hamnar hos Stig H Johansson, Åke Svanstedt, Olle Goop, eller någon annan av de verkligt stora och framgångsrika tränarna i landet.

Men det är inte så att Nils Ola och Rebecca inte vet hur man tränar en travare, de kan mycket väl lyckas förbättra sina hästar avsevärt, utan att de för den skull vinner eller uppmärksammas av spelarna.

- I travet uppmärksammas bara de som segrar, och så ska det vara, säger Nils Ola i programmet.

Men han är ändå lycklig över att få jobba inom travet. Det är inte i första hand tanken på att vinna stora lopp som driver honom, även om minnet av segern han tog inför 13.000 åskådare en sommar får några år sedan när V75-karusellen gjorde sitt årliga besök på Årjäng, aldrig förbleknar.

- Det är fantastiskt att få ha varit med om det, säger Nils Ola.

Fast livet kunde ha varit roligare för honom. För tre år sedan fick han veta att han lider av nervsjukdomen MS och han har tvingats trappa ned sin travverksamhet.

En annan trotjänare inom travet på Årjäng, Svante Karlsson, har hållit på i 35 år med egna travhästar som hobby. Han hade hunnit bli 60 år när han drog en vinstlott med sitt sto Millan Pamela, som vi får följa under hennes sista säsong som elithäst. Hon var 44 gånger bland de tre främsta på 68 starter och tjänade över två miljoner kronor.

Det är sådana guldkantade framgångssagor som gör det lättare att gå upp tidigt varje morgon för att skyffla dynga och sela ut hästar.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.