Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Travolta-feber i Cannes

Biljetterna till hans framträdande i Cannes filmfestivals serie ”Rendez-vous med...” tog slut snabbare än man kan säga ”I will survive”.

John Travolta, som blev superstjärna med ”Saturday Night Fever” 1977, har överlevt discoeran.

John Travolta, 64, är i Cannes bland annat för att presentera en jubileumsvisning under onsdagskvällen av musikalen ”Grease” som i år fyller fyrtio. Det är en kärlekshistoria förlagd till high school i Kalifornien 1959 men den förefaller tidlös. 

Travolta är stolt över den. 

– Jag är så glad att den där filmen gjort så många glada. Den är så enkel. Den där ”Grease” fångar varenda ny generation som om den var gjord igår. Jag har aldrig sett maken säger Travolta, när DN tillsammans med några andra journalister får träffa honom i en svit på legendariska hotell Carlton. 

Mötet är arrangerat eftersom han även är i Cannes för att lansera filmen ”Gotti”. Där spelar han John Gotti Sr. (1940-2002), maffiaboss i New York. Gotti var en celeber gangster. Han kallades ”the teflon don” efter att ha åtalats många gånger men kommit undan.

– Han är den sista moderna gangstern, säger Travolta, och förklarar att lagarna ändrats så att tjallare alltid kan få bra strafflindring om de sätter dit topparna. Sammanhållningen som skyddade en sådan som Gotti är borta.

John Travoltas karriär är speciell, inte bara för succéerna utan också för att han gjort flera comebacker. Efter ”Grease” gick det lite trögt, men, som han påpekar, ”det var bara några år”. 1980 gjorde han åter succé med ”Urban cowboy”.

Under mellantiden hade han fått fullt utbyte av sin stjärnstatus genom alla erfarenheter han fick. Han var ju så ung:

– Jag tänkte ”Hur många får den här chansen, i min ålder, att resa så här, träffa sådana människor, alla sorters människor?”. Jag dansade med prinsessan Diana!

Cannes är viktigt för John Travolta. Här vann Quentin Tarantinos ”Pulp Fiction” Guldpalmen 1994. Travolta spelade yrkesmördaren Vincent Vega som varit i Frankrike och kunde berätta för Samuel L. Jackson vad McDonald's hamburgare hette på franska menyer.

Travolta glömmer inte mottagandet i Cannes:

– Vi fick en tjugofem minuter lång stående ovation. Vi tolkade det som att det här kunde bli någonting, säger John Travolta, en man som tydligen inte tar ut någonting i förväg.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.