Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Tre svenska filmer till Cannes

Johannes Nyholms film "Las Palmas" är en av de utvalda filmerna. Här är en av skådespelarna, Helmi Nyholm.
Johannes Nyholms film "Las Palmas" är en av de utvalda filmerna. Här är en av skådespelarna, Helmi Nyholm. Foto: Göteborgs filmfestival

Tidigare i dag gick sektionen Quinzaine des Réalisateur ut med att de valt ut tre svenska filmer till festivalen i Cannes.

De utvalda filmerna är Ruben Östlunds långfilm ”Play”, ”Killing the Chickens to Scare the Monkeys” av Jens Assur och ”Las Palmas” av Johannes Nyholm.

Play är Ruben Östlunds tredje långfilm och har kallats för ett mästerverk av Quinzaine-chefen Frédéric Boyer. Ruben Östlund har tidigare vunnit pris i Cannes för sin kortfilm ”Händelse vid bank”.

För tredje gången deltar Johannes Nyholm i Cannes-sammanhang. Hans tidigare två kortfilmer ”Drömmar från skogen” och ”Sagan om den lille dockpojken” har båda deltagit i Quinzaine de Réalisateurs tidigare.

Regissören Jens Assur gör däremot debut i Cannes. Hans senaste film ”Den sista hunden i Rwanda” fick stor internationell uppmärksamhet och vann bland annat priset för Bästa kortfilm på Tribeca filmfestival.

 

 

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.