Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Trump hånar Oscarsgalans tittarsiffror: ”Vi har inga stjärnor längre”

Foto: REX/Shutterstock

President Donald Trump lägger sig i debatten kring Oscarsgalans låga tittarsiffror. Han menar att tappet beror på en avsaknad av stjärnor.

26,5 miljoner tittare såg söndagens Oscarsgala i USA, något som innebar en tydlig minskning gentemot fjolåret då 33 miljoner bevittnade Hollywoods galaafton framför tv-apparaterna. Det är dessutom den lägsta tittarsiffra som uppmätts för galan sedan mätföretaget Nielsen Company inledde sina mätningar år 1974, rapporterade nyhetsbyrån AP på måndagen. 

Helena Lindblad: Årets svårbedömda gala blev utan stora överraskningar 

Efterhandsanalyserna av galan har, i första hand från konservativa röster, präglats av hånfulla kommentarer och kraftig kritik mot en påstådd politisering av filmvärlden – något som enligt debattörer anses ha föranlett att Oscarsgalan fjärmat sig från grupper av tittare, visade Washington Posts genomgång.  

En annan förklaring som lyfts fram är att tittarsiffrorna tenderar att följa utvecklingen i försäljningsintäkter för de mest nominerade filmerna, skriver AP. Filmen ”The shape of water”, som tog hem statyetten för bästa film, har hittills dragit in drygt 57 miljoner dollar i USA, en låg summa jämfört med tidigare års vinnare.

Läs mer: Frances McDormand fick kvinnliga nominerade att stå upp 

Donald Trump, som sedan tillträdet varit kraftigt kritiserad i filmvärlden, nämndes enligt flera bedömare förvånansvärt få gånger under galan. I efterhand har dock även han valt att ge sin syn på tittartappet. På Twitter skriver presidenten att problemet bakom den låga noteringen ”… är att vi inte har stjärnor längre – förutom er president (bara skämtar, så klart)!”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.