Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Tusen kronor för gratisbiljett till ”Twilight”

Robert Pattinson möter fans i Paris.
Robert Pattinson möter fans i Paris. Foto: Scanpix
På fredag fylls Hovet i Stockholm av ”Twilight”-fans, redo att möta skådespelarna Robert Pattinson och Ashley Greene. Men trycket är stort. Gratisbiljetterna säljs nu på svarta marknaden för upp till tusen kronor.

Den sextonde november har ”Breaking dawn del 1” premiär, den fjärde och näst sista filmen i ”Twilight”-serien som bygger på Stephenie Meyers bästsäljande romaner. Och på fredag börjar uppladdningen på riktigt, när Robert Pattinson, som spelar vampyren Edward, och Ashley Greene, som spelar vampyrsystern Alice, kommer till Stockholm för att svara på fansens frågor. Runt 9 000 biljetter till evenemanget har delats ut gratis till fansen som köade många timmar utanför biograferna i fredags för att ha chans att få en av de eftertraktade vip-biljetterna som innebär ståplats närmast scenen. Men biljetterna tog slut snabbt, och andrahandsmarknaden har tagit fart. På sajten Blocket kostar en vip-biljett upp till tusen kronor, och biljetter ligger också ute på sajten Tradera. Pia Grünler är distributionschef på Nordisk Film som anordnar eventet, och hon tror ändå att de flesta biljetterna behålls av dem som hämtat ut dem.

– De satt och köade i flera dagar, så de allra flesta kommer nog inte sälja sina biljetter. Vi arrangerar det här för de trogna ”Twilight”-fansen, och för oss var det aldrig aktuellt att ta betalt för kvällen. Men när man gör så här populära evenemang finns det alltid folk som försöker sko sig, och det är svårt att skydda sig mot det.

Att sälja biljetter på andrahandsmarknaden är inte olagligt i Sverige, men i exempelvis Danmark är det inte tillåtet att sälja vidare biljetter för en högre summa än inköpspriset. Svenska biljettföretag som Ticnet har övervägt att införa personliga biljetter för att komma till rätta med problemet, något som SJ gjorde 2009. Men Pia Grünler säger att de inte övervägt att göra samma sak med events som ”Twilight”-kvällen.

– Vi har inte gjort det. Vi har delat ut biljetterna i hela landet för att så många som möjligt ska få chansen att gå.

Fansen har också organiserat sig för att hindra den dyra andrahandsförsäljningen. På en av de största svenska ”Twilight”-sajterna, Twilight Sweden, uppmanar man i stället fansen att skänka bort sina biljetter om man har för många. Och på forumen uppmanar vissa fans också till evenemangshyfs, vilket bland annat innebär att dämpa det ihärdiga skrikande som ofta förknippas med ”Twilight”-events. Som signaturen ”Team Jacob all the way” uttrycker det: ”Kolla in när Rob och Ashley var i Frankrike nu typ igår, finns på Youtube. Men ser ni att publiken inte skriker för att de respekterar dem och vill höra deras röster? Faan Sverige! Frankrike ska väl inte vara bättre än Sverige? Så knip igen käften på eventet nu!”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.