Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/tv-chernobyl-har-stora-vinstchanser-pa-arets-emmygala/

Film

TV: ”Chernobyl” har stora vinstchanser på årets Emmygala

01:57. Vilka var de egentligen, huvudpersonerna i tv-serien Chernobyl?

Nomineringstäta ”Game of thrones” och komediserien ”The marvelous mrs Maisel” har stora vinstchanser inför söndagens Emmygala. Svenskregisserade ”Chernobyl” är också favorittippad.

Uppdatering 190920 11.00: Texten har tillfogats en rättelse

Den blytunga, åttiotalsfärgade HBO-serien ”Chernobyl” väckte enorm uppmärksamhet vid premiären i våras och fick hela 19 nomineringar inför årets Emmygala, bland annat för bästa avslutade serie. Svensken Johan Renck har chans att vinna ett välförtjänt regipris för sitt drama om kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Veteranen Stellan Skarsgård kan i sin tur vinna pris för bästa biroll som rysk krishanterare under tv-festen som äger rum i Los Angeles under natten till måndag. 

Stellan Skarsgård i ”Chernobyl”.

Läs mer: Johan Renck om succén med ”Chernobyl” 

Konkurrensen i kategorin ser dock hård ut. Här finns också Ava DuVernays starka, verklighetsbaserade ”When they see us” om den uppmärksammade rättskandalen då fem svarta ungdomar felaktigt anklagades för en våldtäkt i Central Park, liksom ”Sharp objects” och ”Fosse/Verdon” (om koreografen/regissören Bob Fosse och dansstjärnan Gwen Verdon) med Sam Rockwell och Michelle Williams.

Episka ”Game of thrones” (32 nomineringar totalt), som fick en omtvistad final i våras efter åtta säsonger, anses vara svårslagen i kategorin bästa dramaserie. Men även här finns kvalificerade utmanare som familjedramerna ”Succession” och ”Ozark”, liksom brittiska polisthrillern ”Line of duty”.

Ännu trängre är det i komedigenren, som präglas av färgstarka kvinnoroller. Prime Videos 50-talsläckra ”The marvelous mrs Maisel” är förhandstippad, men tävlar mot skarpsinnigt underhållande ”Fleabag”, experimentella ”Russian doll” och inte minst den avslutade långköraren ”Veep”. 

Bland de skådespelare som anses har störst chans att vinna priser finns Julia Louis-Dreyfus som spelar odräglig toppolitiker i ”Veep”. Men även briljanta Phoebe Waller-Bridge, som spelar huvudrollen i ”Fleabag”, kan överraska.

 I dramaserien lär Emilia Clarke få äntra scenen och ta emot pris för sin centrala roll i ”Game of thrones”. Även hennes motspelaren Kit Harington är förhandstippad för bästa manliga huvudroll i en dramaserie. 

I komedigenren är Bill Hader (”Barry”) ett hett tips. Jared Harris (”Chernobyl”) lär i sin tur ha stor chans att vinna för sin roll som tragiskt sanningsvittne när det gäller bästa huvudroll i miniserie. Patricia Arquette (”Escape at Dannemora”) har också chans att lysa i motsvarande kategori.

Bland andra svenskar som är nominerade märks producenten Joel Karsberg för dokumentärserien ”Surviving R Kelly” i kategorin bästa informationsserie.

Rättelse: I en tidigare version av texten fanns det en felaktighet om att Julia Louis-Dreyfus inte har vunnit en Emmy tidigare. Det är nu korrigerat.