Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Tv-genierna laddar för höstens kamp

För tredje säsongen i rad sänds ”Genikampen” i SVT, programmet som samlar skarpa hjärnor för tävling.

– Bland det roligaste jag någonsin har gjort, säger Maria Gunther, DN:s vetenskapsredaktör, som är en av deltagarna.

Tänk att få tävla i en miljö där alla förstår dina tankemönster, där medspelarna direkt kopplar vad du vill göra. Maria Gunther beskriver känslan av att medverka i ”Genikampen” som speciell.

– Det var häftigt att vara med så pass många intelligenta människor på ett och samma ställe. Det gick så fort när tävlingarna startade. Folk ser direkt problemen och vad som måste göras. Alla har samma logiska sätt att tänka på, säger Maria Gunther.

Programmet spelades in under dryga tre veckor tidigare i somras i ett industriområde utanför Nynäshamn.

I augusti startar sändningarna av den tredje säsongen av ”Genikampen”, underhållningsprogrammet där tolv deltagare gör upp om segern.

I årets tävlingar kommer deltagarna bland annat att kasta sig från helikoptrar, spela Memory från passagerarsätet i en rallybil och lösa Albert Einsteins berömda gåta på hög höjd.

– Produktionen är otroligt svår. Det är inte lätt att göra att underhållande tv av kunskapsfrågor. Vi lär oss för varje år och försöker spetsa till programmet, säger Björn Wahren, projektledare på SVT.

Han säger att programmet har försökt bredda genialiteten hos deltagarna.

– Vi vill ha en bredd i de personligheterna som är med. Nu har vi alltifrån människor som är duktiga på teknik till musik. En stark musikalitet är ju också en slags genialitet. Vi vill inte ha tolv deltagare som räknar algebra i varje avsnitt, säger Björn Wahren.

Maria Gunther säger, utan att avslöja utgången av tävlingarna, att säsongen blir spännande. I vissa moment tar händelseutvecklingen en helt annan väg än den på förhand uttänkta.

– Jag tror verkligen att det här blir den bästa säsongen hittills, framför allt på grund av deltagarna som var med. Det är bland det roligaste jag någonsin har gjort, säger Maria Gunther.

DN:s vetenskapsredaktör är civilingenjör och doktorerat i partikelfysik. Hon har även arbetat som programmerare och med klimatforskning. På inträdesprovet till Mensa – en ideell förening för människor med hög IQ – fick Gunther alla rätt. Hon är dock inte medlem i föreningen.

– Det är väldigt kul med program där den här typen av intelligens får ta plats. För unga, särbegåvade barn kan det exempelvis vara svårt att hitta sin plats i skolan, jämfört med om man är bra på sport, säger Maria Gunther.

Hon går i tankar om att framöver skriva mer journalistik och även en bok om vad intelligens är.

– Jag vill skriva om vad IQ egentligen mäter, och vad det är som gör att människor löser problem på olika sätt. För mig handlar det inte om att gradera begåvning bara för att någon råkat vara väldigt bra på logik och på att se mönster och upptäcka samband, säger Maria Gunther.

”Genikampen” har en av tv-tablåns tyngsta platser, på söndagkvällar klockan 20.00. Enligt Björn Wahren består tittarna framför allt av familjer med skolbarn och av vuxna.

– Vi är jättenöjda med produktionen. Det är ett ganska stabilt program som drar mycket tittare, i genomsnitt runt en miljon, säger Björn Wahren.

Den tredje säsongen startar söndagen den 28 augusti.

Årets deltagare.

Jinci Brettschneider, 22 år från Oslo. Studerar fysik. Har deltagit i VM i Legorobotbygge.

Hans Brettschneider, 50 år från Skellefteå. Kommunalpolitiker. Driver Legobutik. Har vunnit ”Expedition: Robinson”. Medlem i Mensa. Pappa till Jinci.

Maria Gunther, 48 år från Uppsala. Partikelfysiker. Vetenskapsjournalist på Dagens Nyheter.

Josef Wideström, 46 år från Onsala. Arkitekt och lärare på Chalmers. Ultramaratonlöpare. Medlem i Mensa.

Ziyene Melki, 28 år från Malmö. Utbildad jurist. Jobbar som upphandlare för Malmö stad. Har klarat Mensatestet men är inte medlem.

Lars Arell, 49 år från Stockholm.Kansliråd på regeringskansliet. Har medverkat i ”Jeopardy” och ”Vem vet mest?” Medlem i Mensa.

Kaos Michalewska, 28 år från Stockholm. Entreprenör som driver eget företag. Har bland annat läst sexologi, astronomi, massörutbildning, croupier, pedagogiskt ledarskap. Aktiv i Mensa.

Karan Partovi, 35 år från Stockholm. Har en civilingenjörsexamen och en civilekonomexamen och jobbar i dag som lärare efter att ha jobbat 10 år i finansvärlden. Medlem i Mensa.

John Litborn, 22 år från Linköping. Läser till civilingenjör i datateknik samt lär ut programmering. Medlem i Mensa.

Jesper Högström, 46 år från Stockholm. Mjukvaruutvecklingschef och skicklig programmerare. Seglare och aktiv karateutövare. Medlem i Mensa.

Elida Thunell, 18 år från Järvsö. Studerar naturvetenskap på gymnasiet i kombination med alpin idrottsutbildning. Gick med i Mensa som 16-åring.

Anna Falk, 43 år från Sundbyberg. Bedriver stamcellsforskning vid KI, driver sitt eget forskarlag. Orienterare och rankad 10 i Sverige i sin åldersgrupp.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.