Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Tv-klassiker läggs ut på nätet

”Beppes godnattstund” som sändes i SVT 1968–1974 och Bo Holmström.
”Beppes godnattstund” som sändes i SVT 1968–1974 och Bo Holmström. Foto: Bo-Aje Mellin/Bertil S-son Åberg/SVT
Till påsk nästa år öppnar SVT en webbportal där man kan se alla ”Hylands hörna”, ”Vilse i pannkakan” och Julkalendern i sin helhet. Ett historiskt upphovsrättsavtal gör att stora delar av SVT:s arkiv kan bli tillgängligt.

Sveriges Television öppnar sina arkiv. Public service-företaget har ingått ett historiskt upphovsrättsavtal, som nu gör 50 års tv-historia tillgänglig på webben. Avtalet har slutits med Copyswede, som fördelar pengar till rättighetshavare.

– De stora vinnarna i det här är tv-tittarna. Det vi skapar är ett riktigt folkarkiv. Vårt liv är till stor del formade av tv, de stora händelserna har vi upplevt genom tv-rutan, säger Sveriges Televisions vd Eva Hamilton.

Från och med den 1 januari 2013, då avtalet börjar gälla, kommer svenska folket att kunna se många av sina gamla kära favoriter. ”Hylands hörna”, ”Melodifestivalen” och ”Televinken” från tv:s barndom är bara några exempel.

Och nu i sin helhet. Det som hittills bara varit 200 korta snuttar i det som kallas ”Öppet arkiv” på SVT Play växer till en gigantisk samling hela program och programserier. Det i stort sett enda som hittills kunnat läggas ut på webben är material där SVT sitter på rättigheterna. Drama och underhållning har blivit lidande.

– Här har vi den stora skillnaden mot i dag. Drama, nöje och fakta där man använt sig av författare, skådespelare och musiker och and­ra som inte varit anställda av SVT kommer nu att göras tillgängligt, säger Copyswedes vd Mattias Åkerlind.

Det här innebär, förklarar Eva Hamilton, att en maskör som arbetade på ”Hemsöborna” 1966, eller dennes dödsbo, kan få betalt när den sänds ”i repris” på webben. Ett annat exempel är att Ernst Hugo Järe­gårds efterlevande nu kan få royalty för webbsändningar.

Hur omfattande det nya arkivet blir är för tidigt att säga, ingen vet hur många av de totalt 300 000 sparade SVT-timmarna som är värda att gå till eftervärlden. Varenda ”Aktuellt-sändning” kommer knappast att sparas. Det är ingen vild gissning att mindre än hälften av allt som sparats på vhs och Beta digitaliseras.

Förutom digitalisering ska materialet göras sökbart och en webbportal ska skapas. Söker man på ”Julkalendern” får man upp alla SVT:s julkalendrar genom åren. På samma sätt kan man tänka sig ett Strindbergspaket eller ett Melodifestivalspaket.

– I höst går vi förmodligen ut och frågar våra tittare vad de helst vill se. Sedan öppnar vi portalen med buller och bång runt påsk nästa år. Då ska det finnas ett ansenligt arkiv att gräva i, säger Eva Hamilton.

SVT-vd:n är ganska säker på att tv-tittarna suktar efter inte bara ”Melodifestivalen” och julkalendrarna utan också ”Hylands hörna”, ”Jacobs stege” och ”Vilse i pannkakan”. Likaså stora händelser som Palmemordet och ”Estonia”-katastrofen.

Vägen bereddes för ett år sedan, då en lagändring gjorde det juridiskt möjligt att sluta det här avtalet. Därtill har SVT fått 60 miljoner kronor av regeringen för att 2012–2013 få fart på digitaliseringen och bygga webbstrukturen. Avtalet med Copyswede löper på sex år, varje år kostar det SVT en klumpsumma för att ha rätt att offentliggöra verken en gång till. Hur mycket SVT betalar vill inte Hamilton avslöja, men säger att SVT ska begära en grundhöjning av anslaget från staten, några tiotal miljoner kronor.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.