Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Tv-licensens framtid ska utredas

Dagens tv-licens kan vara på väg bort. Riksdagens kulturutskott vill att finansieringen för public service ska utredas.

I dag ska alla hushåll som har en tv-mottagare betala en radio- och tv-avgift. Men nu höjs röster för att modernisera systemet för hur public service ska finansieras.

– Teknikutvecklingen gör att det blir irrelevant att koppla avgiften till apparaten, som man gör i dag, säger Berit Högman, (S), ordförande i kulturutskottet, till tidningen Riksdag & Departement på nätet.

 

Därför vill utskottet att när kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) tillsätter en ny public service-utredning i vår ska den utredningen även titta på hur public service kan finansieras i framtiden.

En möjlighet, som Centern och Kristdemokraterna tar upp, är att en avgift för public service ska tas ut av alla skattebetalare, som modellen med begravningsavgiften.

– Jag vill i dagsläget inte låsa mig för vilken form som är den bästa. Jag kan däremot säga att gå över statsbudgeten är definitivt den sämsta vägen, så det är ju inget alternativ, säger Berit Högman till TT.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.