Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 22:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/tv-recension-ingenting-ar-stort-med-catherine-the-great/

Film

Tv-recension: Ingenting är stort med ”Catherine the great”

Bild 1 av 3 Helen Mirren i ”Catherine the great”
Foto: Hal Shinnie
Bild 2 av 3
Foto: Robert Viglasky
Bild 3 av 3
Foto: Hal Shinnie

Det hade kunnat vara uppfriskande med en modern blick på en rysk 1700-talsdrottning med upp­lysningsideal. Men HBO:s miniserie om den färgstarka Katarina den stora faller pladask, skriver Helena Lindblad.

Den tidlösa brittiska aktrisen Helen Mirren i ännu en majestätisk drottningroll, dessutom denna gång som ingen mindre än den färgstarka Katarina den stora av Ryssland i en prestigeproduktion från HBO... Vad kan gå fel? 

Väldigt mycket, visar det sig.

Tidigare filmer och tv-serier har gärna porträtterat den unga Katarina och hennes väg till makten, som Josef von Sternbergs ”The scarlett empress” från 1934 med Marlene Dietrich eller tv-filmen ”Katarina den stora” (1996) med Catherine Zeta-Jones i titelrollen. 

Den grymt påkostade miniserien (i fyra entimmesdelar) tar vid där den självsäkra envåldshärskaren lugnt styr med järnhand över sitt folk och sitt hov. Liksom i historieböckerna kan Mirrens regent gratulera sig till att ha gjort palatskupp, tagit livet av sin svagsinte tsar till make och ha en ny het powerromans inom räckhåll, med fältmarskalken Grigorij Potemkin.

Det kunde ha varit uppfriskande med en modern blick på en drottning med upplysningsideal som inte bara höll sig kvar vid makten enormt länge (hon regerade under nästan hela den sena hälften av 1700-talet) utan också kraftigt utökade det ryska imperiet och satte stora avtryck i kulturvärlden genom att låta bygga Eremitaget i Sankt Peterburg (i dag ett av världens största konstmuseer).

Helen Mirren gör dessutom en av sina sämsta roller någonsin

De omvända metooaspekterna kunde ha varit vassa (Katarina den stora var känd för att under sitt liv byta allt yngre älskare som andra byter underkläder, utan att förlora något på det).

Men ”Catherine the great” är så klumpig, så vulgär, så spekulativt brutal och har så fula sexscener att inget lockar eller överraskar. Helen Mirren gör dessutom en av sina sämsta roller någonsin, att hon är sminkad som en clown och bara har plattityder att säga gör inte saken bättre. 

Jason Clarke, som spelar Katarinas stora kärlek och förtrogne maktspelare Potemkin, är som en parodi på en ”kraftkarl” som bara spelar med sin tunga kropp. Inte ens fina Gina McKee (”Notting Hill”) som spelar drottningens lojala väninna har något annat vettigt att göra än att gå runt och le lite ironiskt. Allt detta maktspel, alla dess heta begär blir helt urladdade för att det är så illa skrivet.

Det kanske händer underverk i del tre och fyra, de avsnitt som inte fanns att se på förhand, men skadan är redan skedd.