Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

TV4 anmäls för påståenden om autism och våldsbrott

Foto: TV4

I måndagens avsnitt av TV4-serien ”Svenska fall från FBI” gjordes ett uttalande om att autistiska personer kan bli fixerade vid exempelvis att döda, samt att personer med autismspektrumtillstånd och schizofreni inte fungerar i samhället.

Uttalandena har rört upp starka känslor och lett till anmälan i Granskningsnämnden. På sociala medier skrev Malena Ernman att det var ”häpnadsväckande att TV4 sprider så galna fördomar”.

– Man får nästan uppfattningen av programmet att en person med psykosproblematik och Aspergers skulle göra denne till potentiell mördare. Och så ser verkligheten inte ut, säger Henrik Ragnevi, talesperson för Attention i Göteborg, en intresseförening för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Ragnevi, som gjort anmälan till Granskningsnämnden, menar vidare att sådana uttalanden i medier leder till vidare stigmatisering av personer som har diagnoser, samt spär på okunskap och rädsla.

– Om det exempelvis ska öppna ett boende för personer som har aspergerdiagnos kan det leda till protester från grannar.

Anika Beclijevski är exekutiv producent för programmet på TV4.

– Vi har fått en hel del reaktioner. De som har hört av sig till oss har uppfattat programmet som kränkande. Det är väldigt tråkigt eftersom det aldrig var vår avsikt, och då det framgår i programmet att det här inte handlar om autism generellt utan om autism och psykos i kombination med grova våldsbrott.

Ragnevi vill även att TV4 ber om ursäkt, samt att de inte visar avsnittet igen, varken i repris eller på nätet. Beclijevski säger att det inte finns några planer på det senare.

– Via vårt tittarforum har vi bett om ursäkt till dem som uppfattat programmet som kränkande och tagit illa vid sig. Det finns inga planer på att lyfta programmet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.