Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

TV4-profil kränker på Facebook

Relationscoachen i TV4:s nya serie ”Skilsmässohotellet” beskriver ensamkommande flyktingar som ”skäggbarn” och tycker att feminister ska utvisas till Sydpolen. Men TV4 tycker att Lennart Matikainen ”känns toppen”.

Vid sidan av författaren Denise Rudberg och advokaten Mia Edwall Insulander är relationscoachen Lennart Matikainen en av frontfigurerna i TV4:s nya satsning ”Skilsmässohotellet” (visas på Sjuan och TV4 Play), där par som bestämt sig för att skiljas får hjälp med att hantera konflikter och praktiska problem. TV4 presenterar honom som en lugn och trygg relationsexpert.

”Använd aldrig barnen i era vuxna konflikter”, säger Lennart Matikainen vänd mot kameran.

Själv använder han ensamkommande flyktingbarn som slagträ i samhällsdebatten.

”Tänk den dagen man ålderstestar alla skäggbarn så blir det ca 80 % färre att hitta boenden till”, skriver han i Facebookgruppen ”Människan i fokus”.

”Människan i fokus” är en sluten grupp med drygt 700 medlemmar där Lennart Matikainen själv är en av administratörerna. Invandringsfrågor debatteras högljutt och förhoppningen är att gruppen ska bilda ”ett starkt politiskt parti”. DN har tagit del av en mängd grova och kränkande utfall från TV4-profilen.

Under ett inlägg där en annan gruppmedlem hävdar att afghaners dåliga kvinnosyn ”sitter i deras gener” kommenterar Lennart Matikainen: ”Ja jag hade precis samma tanke när galenskapen tror att djupt inpräglade beteenden försvinner genom lite information.”

Under en delad krönika av den beryktade bloggpseudonymen Julia Caesar, som handlar om kulturella problem med mottagandet av ensamkommande flyktingbarn, har Lennart Matikainen lagt till en arg kommentar: ”Och våra kvinnor får betala priset.”

Foto:

Själv har han delat Youtubefilmen ”How immigrants behave in Swedish schools”, som visar elever som stökar runt med bänkar i ett klassrum. Filmen beskriver barnen som otacksamma snyltare och ”människor som växte upp i grottor och öknar”.

En återkommande tankefigur är att misshagliga element borde utvisas till Sydpolen. Dels gäller det invandrare som kommer till Europa och förgriper sig på kvinnor: ”Så sjukt och ut med packet NU!!”, kommenterar han till en länkad artikel från Aftonbladet om sexövergrepp i Köln. Dels gäller det feminister som inte tar strid mot hedersvåld: ”Hela vänstern och dess feminister bör flyttas till Sydpolen.”

Lennart Matikainen ogillar PK, som han definierar som ”politiskt korrekta eliten”. Under en Aftonbladetartikel om att någon målat en IS-flagga på en skola i Småland skriver Lennart Matikainen hotfullt: ”Jag anklagar enkom PK som ansvariga för att detta ens kan ske! De ska banne mig åtalas för folkbrott när tiden är mogen!”

– Jag har jobbat med integration sedan 1980-talet och är fullständigt öppen med den jag är, säger Lennart Matikainen när DN ringer upp.

Är det inte kränkande att kalla ensamkommande flyktingbarn för skäggbarn?

– Skäggbarn är faktiskt ett ganska humoristiskt uttryck. Jag kan vara provocerande i mitt snack, men det handlar inte om att jag tycker illa om människor. Jag tycker illa om när det helt plötsligt kallas för rasism för att man utmanar dogmer.

Kan du förstå Facebookanvändare som får ett främlingsfientligt intryck av dig?

– Ja absolut, men jag känner inte igen mig i den bilden. Jag har varit i 34 länder, jag har vänner i Afrika. Jag är väldigt rakt på och kan vara ironisk, jag provocerar medvetet ibland för att folk ska vakna till liv.

Varför ska svenska feminister utvisas till Sydpolen?

– Du får se ironin i det hela. Det är otroligt tyst bland feministerna om hedersbrott. Jag känner att de borde coola ner. Sydpolen är en symbol för mig: var i kylan ett tag för att inse att vi ska stå på de här utsatta kvinnornas sida, oavsett etnicitet, säger han.

TV4:s Lotta Andersson är exekutiv producent för ”Skilsmässohotellet”. Hon har haft mycket kontakt med Lennart Matikainen under inspelningen av programmet, men känner inte till hans engagemang på Facebook. När DN läser upp några av de mest uppseendeväckande citaten på telefon kan hon inte svara på om de är förenliga med TV4:s vision om nollrasism eller inte.

Men är det acceptabelt att en programledare på TV4 beskriver ensamkommande som ”skäggbarn”?

– Det är inte ett så trevligt uttryck och det låter som en tråkig tråd. Vi på TV4 står fast vid våra värderingar gällande nollrasism, men jag kan inte säga åt Lennart vad han ska tycka. Det låter som något man får prata med Lennart om.

Ska du prata med Lennart?

– Om vad han gör på sociala medier? Något krissamtal blir det inte. Vi vet att han är en person som gillar att debattera och det måste han få fortsätta göra.

Är det inte märkligt att ni har en relationscoach som tycker att feminister bör utvisas till Sydpolen?

– Jag vet inte vad det där är sprunget ur och de här citaten stämmer absolut inte med den bild jag får av Lennart när vi träffas. Det jag har sett av Lennart känns toppen och jag kan inte göra en helomvändning. Vi tycker att han gör ett jättebra jobb i vårt program.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.