Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

TV4 svarar på kritiken: ”Ingen dubbelmoral”

TV4:s före detta vd Jan Scherman är en av dem som kritiserar TV4.
TV4:s före detta vd Jan Scherman är en av dem som kritiserar TV4. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

TV4 har fått skarp kritik för att artisten Dani M medverkar i den andra säsongen av underhållningsprogrammet ”Lyckliga gatan”. Han har vid ett flertal gånger uttryckt antisemitism. Nu bemöter TV4 kritiken.

Den andra säsongen av underhållningsprogrammet ”Lyckliga gatan” håller just nu på att spelas in. Artisten Dani M som tidigare gjort sig känd för en rad antisemitiska uttalanden, medverkar i programmet. Något som har väckt stark kritik på flera håll, med tanke på kanalens antirasistiska värdegrund och parollen Nollrasism. 

Svenska kommittén för antisemitism och Judiska Centralrådet har kritiserat kanalen, uppger News55. Även TV4:s före detta vd Jan Scherman kallar bland annat kanalens agerande för obegripligt och ryggradslöst i en intervju med Kulturnyheterna

– Louise Andersson Bodin åkte ut med fötterna före när hon uttryckte sig rasistiskt, så det snällaste man kan säga är att detta är inkonsekvent, säger Jan Scherman till Kulturnyheterna.

Youtube-profilen Louise Andersson Bodin som tidigare uttalat sig rasistiskt, skulle egentligen delta i höstens underhållningsprogram ”Spring”. Men efter Adam Tenstas bojkott i Nyhetsmorgon avbröt kanalen allt samarbete med Bodin. 

Anna Rastner är programchef på TV4 och håller inte med om att kanalen är inkonsekvent. 

– Jag ser ingen dubbelmoral. TV4 har ett brett utbud och bredden kräver olika beslut. Det är svåra frågor. Exakt var gränsen går är en svår avvägning men vi gör den hela tiden och från fall till fall. 

Hur gick resonemanget när man bjöd in Dani M till ”Lyckliga gatan”?

– Han är med i programmet för att han är en av Sveriges mest intressanta rappare. ”Lyckliga gatan” är ett program om musikaliska möten över gränserna. Hans uttalanden var uppe på bordet när vi planerade programmet. Men det senaste beskedet från Dani M är att han tagit avstånd från det han har sagt och skrivit. Och det räcker för oss. 

Varför tog ni så tydlig ställning mot Louise Andersson Bodin men inte i fallet med Dani M? 

– Fast Louise Andersson Bodin stoppades att medverka i ”Spring” av helt andra skäl. Det handlade aldrig om hennes uttalanden. Givet uppmärksamheten hon fick under sommaren blev det till slut svårt att ha med henne i programmet på grund av säkerhetsrisken. 

I en intervju med DN i somras sa ni att att det handlade om att underhållningsprogrammet riskerade att få fel fokus...?

– Och att hotbilden hade ökat. Det handlade om en säkerhetsrisk. Programmet ”Spring” spelas ju in live ute bland allmänheten. Så det var av den anledningen vi bröt samarbetet med Louise Andersson Bodin.

Nu har Dani M medverkande fått lika mycket uppmärksamhet. Kommer ni att ta hänsyn till det?

Vi lyssnar alltid på kritik, men nej, vi kommer inte ändra vårt beslut

DN har sökt Dani M för en kommentar.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.