Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Var kan man se Åberghyllningen?

Fråga filmdoktorn. DN:s kritiker Mårten Blomkvist svarar på dina frågor om film. film@dn.se

Doktor Mårten, som filmintresserad svensk missar man ju inte Guldbaggegalan. I år var det extra roligt. Den där swedade filmen med hela Lasse Åbergs filmhistoria på en minut var briljant. Vem hade gjort den? Kan man se den igen?

”Gromit”

I ”Be kind rewind” (2008) saluför en videobutik hemgjorda, ”swedade” versioner av storfilmer, enligt uppgift gjorda i Sverige. ”Sällskapsresan i korthet” var äkta swedning från Tre Vänner, och, ja, det var en pärla. Martin Jenefeldt är mannen bakom idén att med hjälp av urklippta huvuden och lappar klistrade på blompinnar återberätta hela filmer på rekordtid. Han har vana att attackera filmhistorien på detta sätt, berättar han då Filmdoktorn ringer upp, i oktober hade ”Film på minuten” premiär på SVT:s sida på nätet, avd ”Humor”.

Producenten Niklas Larsson och radioprataren Emma Knyckare, båda även ståuppare, ingår i kärntruppen bakom, Knyckare brukar vara berättarröst. De ”hemmaomgjorda” filmerna ska kunna ha varit gjorda i köket. Gå till SVT Play, där kan du se om Åberghyllningen. Du kan även snabbguidas genom till exempel ”Hajen” och ”Kill Bill”. Vattenpistoler och ­ketchup används, ”riktiga specialeffekter”, enligt Jenefeldt. Kan man hoppas att ”... i korthet” kommer igen på fler galor, ett både lärorikt och underhållande inslag i allt glammande? SVT, ta ert ansvar!

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.