Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 07:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/vecka-40-har-ar-veckans-tre-basta-tv-serier/

Film

DN tipsar: Här är veckans tre bästa tv-serier

Shone Romulus och Ashley Walters i ”Top boy 3” Foto: Chris Harris/Netflix

DN:s Nicholas Wennö tipsar om tre serier man bör se just nu.

”Top boy 3”

(Netflix)

Med: Ashley Walters, Kane Robinson, Michael Ward

Brexit och hipsterkaffe. Det är nya tider när knarklangaren Dushane (Ashley Walters) återvänder från sin påtvingade exil i Jamaica till sin nedslitna förort i östra London. Den efterlängtade tredje säsongen av ”Top boy” utspelar sig många år efter de två första säsongerna (2011 och 2013) men är fortfarande en mörkt lysande och smärtsamt autentisk skildring av knarkhandelns katastrofala skadeverkningar på invånarna i fiktiva Summerhouse. En modern socialdarwinistisk Dickens-saga som delvis för tankarna till serier som ”The wire”, ”Gomorrah” och ”The Chi”. 

 

Helen McCrory i ”Peaky blinders 5” Foto: Ben Blackall

”Peaky blinders 5”

(Cmore)

Med: Cillian Murphy, Helen McCrory, Sam Claflin, Brian Gleeson 

De olycksbådande ryktena om börskraschen på Wall Street tvingar den pressade familjen Shelby att återförena sig hemma i Birmingham i femte säsongen av Steven Knights eminenta kriminalserie. Handlingen har spolats tillbaka till slutet av 20-talet där den rakbladsvassa maffiabossen Thomas Shelby (Cillian Murphy) försöker göra karriär som Labour-politiker och bland annat ställs mot verklighetens fascistledare Oswald Mosley (Sam Claflin) – med anakronistiskt ackompanjemang av anakronistiska av modern pop- och rockmusik. 

Josefine Bornebusch och Johan Rheborg i ”Solsidan 6”. Foto: Cmore

”Solsidan 6” 

(Cmore/TV4)

Med: Mia Skäringer, Felix Herngren, Henrik Dorsin, Josefine Bornebusch, Johan Rheborg

Efter fem säsonger och en långfilm är den neurotiska succéserien tillbaka. Även om ”Solsidan 6” fortsätter i uppkörda hjulspår så är det imponerande hur serieskaparna lyckas hålla liv i sin solida livsstilskomedi med hjälp av hög igenkänningsfaktor och träffsäkra referenser till vår ängsliga samtid där de mest triviala vardagsbekymren blir stora som höghus. I öppningsavsnittet försöker Fredrik Schiller minimera sin nattsömn för att hålla jämna steg med de yngre finansvalparna på kontoret.  

Premiären för ”Solsidan” på Cmore är framskjuten till den 20 oktober - samma dag som serien sänds i TV4.