Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

”Vi stoppar i oss vad som helst på bio”

Wanda Bendjelloul.
Wanda Bendjelloul. Foto: Privat
Wanda ­Bendjelloul har startat bloggen ”Feministisk filmfasta”. Hon vill se vad som händer om man ratar filmer gjorda av män för män.

Vad går filmfastan ut på?

– Jag undersöker vad som händer om man helt avstår från att se filmer gjorda av män om män. Det kan bli som i fredags, då jag fick lösa korsord i stället. Det gick 118 filmer på tv men bara 7 var gjorda av kvinnor, och ingen enda av dem gick på de vanliga kanalerna!

– På bio är det bättre, som av en slump är det faktiskt en riktigt fin biovår för kvinnors filmer. Senast såg jag Andrea Arnolds ”Wuthering heights”. Hon är en fantastisk regissör.

Vad skriver du mer om på bloggen?

– Jag tipsar om kvinnliga ­filmare, det är faktiskt ett ­ganska hårt arbete att leta upp dem.

Hur fick du idén till din filmfasta?

– Jag är journalist och gammal biografföreståndare och har konsumerat massor av film. En dag fick jag nog. Filmvärlden är extremt mansdominerad. Vi bemödar oss om att köpa Kravmärkt mat, men på bio stoppar vi i oss vad som helst. Det behövs en fasteperiod. Jag vill väcka tankar om vilka val vi gör.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.