Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Visst ska Harrison Ford än en gång spela Indiana Jones

Harrison Ford som Indiana under inspelningen sommaren 2007 av ”Indiana Jones och Kristalldödskallens rike”.
Harrison Ford som Indiana under inspelningen sommaren 2007 av ”Indiana Jones och Kristalldödskallens rike”. Foto: John Griffiths / Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Inte oväntat, men ändå: Nu är det klart att Harrison Ford kommer att spela Indiana Jones i den nya film i serien som sommaren 2019 ska gå upp på biografer världen runt. Amerikanska nöjestidningen Hollywood Reporter skriver att när vi nu fått veta detta så följs det ändå av frågetecken.

Som frågan om när handlingen i den nya filmen, den femte i ordningen, ska utspelas. I den senaste, ”Indiana Jones och Kristalldödskallens rike” från 2008, var året 1957. ”Betyder detta att nästa film, tills vidare utan titel, kommer att utspelas 1968?” frågar sig tidningens reporter Graeme McMillan.

Vore kul, menar han – eftersom det torde innebära en Indiana i flower power-miljö, i eftermälet av ”the summer of love”. Vad kan det tänkas ge i intrigväg?

Så där kan tankarna gå i väntan på vad demonregissören Steven Spielberg kommer att kreera. Och ska ”Indianaskaparen” George Lucas vara med på tåget?

Han syntes inte till när nyheten om Ford och Spielbergs medverkan presenterades.

En annan sak är dock säker – Harrison Ford kommer att ha nått den aktningsvärda åldern 77 år när filmen går upp. Läge för större insatser av stuntmän än tidigare?

När första filmen, ”Jakten på den försvunna skatten”, tog världen med storm 1981 så var huvudrollsinnehavare Ford 39 år ung…

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.