Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Youtube-stjärna uppfann alienspråket i ”Star wars”

Ur Sara Forsbergs populära Youtube-video där hon härmar olika språk.
Ur Sara Forsbergs populära Youtube-video där hon härmar olika språk. Foto: Skärmdmp

Finlandssvenska Sara Forsberg gjorde succé på Youtube när hon härmade hur olika språk låter. Den sällsynta begåvningen ledde till ett nytt jobb: som skapare av alienspråket i den nya ”Star wars”-filmen. 

Videon som gjorde Smoukahontas (Sara Forsberg) berömd över en natt hette ”What languages sounds like to for foreigners” och har i dag visats närmare 16 miljoner gånger. Hon släppte även andra populära videor där hon sjöng nonsens i olika genrer – från opera till hipster indie. 

Klippen ledde till att Lucasfilm hörde av sig förra året. Enligt Yle, som refererar till Helsingin Sanomats Nyt-bilaga, ville producenterna till ”Star wars – the force awakens” att Forsberg skulle skapa språket som utomjordingarna talar i filmen. Då hade hon aldrig sett en ”Star wars”-film eller för den delen någon annan sci-fi-film.

– När jag fick höra om projektet trodde jag att någon skojade. Jag trodde att man använde erfarna språkexperter i sådana filmer. De ville på riktigt ha mig, den lilla Youtube-flickan från Österbotten, säger Forsberg till Helsingin Sanomat.

Inspirationen till det nya alienspråket fick hon genom att titta på språkvideor på Youtube som hon inte förstod. 

– Det var ganska enkelt. Jag hittade på ord, använde dem med rätt betydelse, skrev repliker och spelade in dem. Jag funderade mycket på betoningar och uttal för att det inte bara skulle låta som ”brskbrzt”, säger Forsberg till Helsingin Sanomat.

I måndags var hon på filmpremiären i Los Angeles och blev speciellt tackad av filmens regissör J.J. Abrams. Hon omnämns även i filmens sluttexter som ”additional alien dialect”. 

Enligt kontraktet har hon inte kunnat prata om sin insats innan filmen fått sin premiär. Hur mycket hon fick betalt vill hon inte säga, men menar att hon ”klarar sig riktigt bra en tid”.

Läs mer: Filmrecension: ”Star wars: The force awakens”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.