Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Zetterlund återuppstod

Foto: Nordic Kitchen Event
Monica Zetterlund återuppstod för en kväll på franska rivieran i skepnad av sångerskan Edda Magnason. Det nya svenska filmfyndet tog en paus i inspelningen av ”Monica Z – ett lingonris i ett cocktailglas” för att göra en pr-tripp till Cannes.

Under onsdagskvällen sjöng hon gamla jazziga örhängen som brukade vara öronmärkta för den legendariska sångerskan från Hagfors. ”Sakta vi gå genom stan” följdes av ”Monicas vals (Waltz for Debby)” och ”O vad en liten gumma kan gno” i samband med Nordic Kitchen Event på Skandinaviska terrassen.

Edda elle la – Edda har det. Den svensk-isländska sångerskan har hittat helt rätt känsla i Monica Zetterlunds klassiska röst.   

– Jag börjar bli ett med ”Monkan” nu. Hon har blivit som en ande, jag har hittat den rätta känslan inom mig. Men det handlar förstås inte om att vinna någon look-alike tävling. Jag är inte Monica Zetterlund utan förmedlar storyn, förklarar Edda Magnason.

Per Fly regisserar manuset som skrivits av Peter Birro. Hittills har början och slutet av filmen spelats in i New York.

– Första scenen vi gjorde var Monicas möte med Ella Fitzgerald. En scen där Monica är starstruck och nervös, medan Ella är otrevlig och lämnar mycket mer att önska, säger Edda Magnason.

Soundtracket är redan färdigtinspelat, både när det gäller ljud och livescener med låtar som exempel ”I can’t give you anything but love” och ”Monicas vals”.

– Manuset lämnar utrymme för improvisation. Och Per Fly jobbar mycket så – om jag kan replikerna för bra så ber han mig att säga något annat. ­Hans idé är att man ska vara i det och inte titta på det. Han får en att göra saker utan att man vet riktigt varför. Extremt seriös och prestigelös. Jag var inte så grön när det gäller skådespeleri som jag trodde, det är ganska lik en skivinspelning, säger Edda Magnason.

Efter Cannes fortsätter filminspelningen i Trollhättan, Göteborg och Stockholm.

– Vi har också gjort en dag i Hagfors. Monica syster kom och hälsade på under inspelningen. Det kändes lite nervös, men hon var mycket vänlig och hjälpsam. Hon berättade om kläder som hon hade kvar från Monica. Jag blir inspirerad av stilen och får svårt att lämna 60-talet när filminspelningen är slut, säger Edda Magnason.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.